У Русији ускоро прва серија лека који помаже код COVID-19

МОСКВА: Прва серија антивирусног лека „фавипиравир“, који помаже пацијентима оболелим од COVID-19, појавиће се на руском тржишту за око недељу дана, изјавио је директор Руског директног инвестиционог фонда (РДИФ) Кирил Дмитријев.
lekovi
Фото: pixabay.com

„Заједно са групацијом Хемрар, инвестирамо у лек који је показао одличне резултате током тестирања у Кини, и прва серија стиже за недељу дана“, рекао је синоћ Дмитријев у интервјуу за једну руску телевизију.

Дмитријев је такође рекао да ће бити још инвестиција у производњу лекова и опреме потребне у борби против новог корона вируса, преноси Тасс.

„Фавипиравир“ је начињен пре појаве вируса цовид-19 у Јапану, а његова продаја одобрена је 2014.

Прошлог месеца, надзорни одбор РДИФ одобрио је оснивање мешовитог предузећа са групацијом „Хемрар“ ради производње „фавипиравира“ и других, са њим повезаних иновативних антивирусних лекова.

По речима једног стручњака кинеског националног центра за биотехнолошки развој, делотворност „фавипиравира“ доказана је клиничким студијама спроведеним у Вухану и Шенжену, наводи ТАСС.

Како преноси Тасс, пацијенти заражени корона вирусом који су добијали „фавипиравир“ били су негативни на тесту на COVID-19 после само четири дана, док је код оних који га нису добијали за то било потребно 11 дана.

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести