У УН усвојена резолуција о кршењу људских права на Криму

ЊУЈОРК: Трећи комитет Генералне скупштине УН усвојио је вечерас украјинску резолуцију којом се осуђује наводно кршење људских права на Криму.
ujedinjene nacije, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

За Резолуцију су гласале 63 земље, 22 су биле против, док су представници 85 земаља били уздржани, преноси Тас с.

Резолуцијом се позива Русија да предузме мере које су неопоходне да се "сместа прекину сви поступци који се предузимају против становништва Крима".

У документу се истичу наводна дискриминација, произвољна привођења и хапшења, мучење и остале врсте окрутног, нехуманог и деградирајућег опхођења, сексуално и полно насиље, међу којима су и они чији је циљ да се приведена лица убеде да "сарађују" са службама за спровођење закона.

Резолуцијом се Русија позива да поштује право слободе вероисповести.

Кузмин: Украјина више није независна држава

ЊУЈОРК: Украјина је постала зависна земља и више није способна да обезбеди јавни ред на својој територији, рекао је заменик сталног изасланика Русије у Уједињеним нацијама Генадиј Кузмин, током дискусије о украјинској резолуцији о кршењу људских права на Криму, која је вечерас усвојена у УН.

Кузмин је рекао да Русија гарантује поштовање људских права и указао на, како је навео, јасан проблем са људским правима у самој Украјини.

"Све у свему, окретање Кијева европским вредностима испало је некако погрешно. Украјина више није независна земља, способна да одржи ред и поштовање људских права на својој теритроији", рекао је Кузмин, преноси Тас с.

Трећи комитет Генералне скупштине УН усвојио је већином гласова украјинску резолуцију којом се осуђује наводно кршење људских права на Криму, којом се, поред осталог, Русија позива да предузме мере које су неопоходне да се "сместа прекину сви поступци који се предузимају против становништва Крима".

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести