Убедљива победа Бајдена за председничку номинацију у Јужној Каролини

ВАШИНТОН: Бивши амерички потпредседник Џо Бајден убедљиво је победио на изборима за председничку номинацију Демократске странке у Јужној Каролини, захваљујући подршци афроамеричких бирача.
dzo-bajden Foto: Yotube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Према резултатима 96 одсто пребројаних гласова, Бајден је освојио 48,7 одсто, сенатор из Вермонта Берни Сандерс 19,9 одсто, а милијардер Том Стајер 11,4 одсто гласова, док су сви остали кандидати имали једноцифрену подршку.

Према излазним анкетама, Бајдена је подржало 64 одсто Афроамериканаца, а Сандерса 15 одсто.

Бивши потпредседник је имао већу подршку од Сандерса, који је тренутно фаворит за освајање номинације, и међу другим демографским и идеолошким групама, укључујући и оне који се идентификују као "веома либерални", преноси Глас Америке.

Бајденова победа долазу уочи избора у државама "супер уторка", када ће се на гласацком листицу први пут наћи име милијардера и бившег градонацелника Њујорка Мајкла Блумберга, који је пропустио изборе у прве четири државе.

Реч је о 14 држава, од демократског упоришта Масачусетса, преко традиционално републиканског Тексаса, али и држава попут Колорада, Северне Каролине и Вирџиније, које укупно доносе нешто више од 1.300 делегата.

У великом броју држава "супер уторка" велики део популације чине Афроамериканци, наводи АП.

У трци за демократску председничку номинацију остало је седам кандидата, пошто се милијардер Том Стејер, који је протеклих недеља покушао да привуче црне гласаче, повукао из кампање након што је у Јужној Каролини завршио на трећем месту.

Он је потрошио више од 24 милиона долара на телевизијске рекламе у тој држави, више од свих осталих кандидата заједно.

Победа Бајдена у Јужној Каролини прва је на унутрастраначким изборима, након што је забележио лош резултат у Ајови и Њу Хемпширу, као и другог места у Невади.

Његова победа могла би да успори замах Бернија Сандерса који је био готово изједначен с бившим градоначелником Саут Бенда у Индијани Питом Бутиџиџом у Ајови, после чега је победио у Њу Хемпширу и Невади.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести