Украјина позива Русију да обезбеди прекид ватре у Донбасу

БЕОГРАД: Украјина је данас позвала Русију да испуни безбедносне обавезе према Минским споразумима и обезбеди трајни прекид ватре у Донбасу.
nato ukrajina
Фото: EPA/CHRISTIAN BRUNA
То је, како се наводи у саопштењу украјинске амбасаде у Београду, нужни предуслов за напредак у другим областима мировног процеса, већ и као важан елемент глобалних напора за сузбијање ширења ЦОВИД-19, у духу мирних позива генералног секретара УН.
 
"Позивамо Руску Федерацију да у потпуности обезбеди право на живот и приступ медицинској нези незаконски затвореним Украјинцима, да обезбеди несметан и безбедан приступ представницима посматрачких мисија и Међународног комитета Црвеног крста, као и украјинским лекарима становништву на привремено окупираним територијама са циљем обављања квалификованог медицинског прегледа и лечења", наводи се у саопштењу.
 
Додају да Министарство спољних послова Украјине дели забринутост Француске и Немачке поводом одсуства напретка у процесу мировног решења у Донбасу усред пандемије ЦОВИД-19, коју су две земље изнеле у заједничком саопштењу министара спољних послова 30. марта.
 
Тада је, тврди Украјина, у Донбасу у руском гранатирању убијен још један бранилац Украјине, а троје је повређено.
 
Тврде и да су дан раније у гранатирању повређена три украјинска војника, када су руске снаге након дужег времена користиле артиљеријске системе великог калибра у комбинацији са минобацачком ватром.
EUR/RSD 117.5808
Најновије вести