Украјинске компаније пријавиле сајбер нападе, УПИРУ ПРСТ У РУСКЕ ХАКЕРЕ

КИЈЕВ: Неколико великих украјинских државних компанија и агенција данас је пријавило сајбер нападе на њихове системе, за које извор близак украјинској влади криви руске обавештајне службе.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Украјинска државна енергетска компанија Нафтогас саопштила је да је један од центара података погођен "сајбер нападом великих размера" и да су кол центри и вебстајт те фирме недоступни.

С истим проблемом сусрела се и Укртрансбезпека, државна агенција за безбедност саобраћаја, која такође одржава систем граничних прелаза за украјинске возаче.

Украјинска национална поштанска служба Укрпошта известила је "значајан технички квар" у својим ИТ системима, али стручњаци раде на поправци проблема, преноси Ројтерс.

 Извор близак украјинској влади рекао је да постоје друге "жртве", углавном у финансијском и банкарском сектору, али да је политика владе да обелодани случајеве само у случају потуног пада система компанија.

Тај неименовани извор рекао је да напади, иако проблематични, нису на нивоу прошломесечног сајбер напада на Кијевстар, највећег мобилног оператера у Украјини.

"Украјина се веома обнавља системе. То обично траје неколико дана", нагласио је извор и додао да нападачи су били "готово сигурно" хакери повезани са руском обавештајном службом ФСБ.

Кијевстар, највећи украјински мобилни оператер, избачен је из мреже прошлог месеца у вероватно највећем сајбер нападу од када је Москва покренула рат против Украјине у фебруару 2022.

Руски хакери су месецима били унутар система Кијевстара и изазвали "катастрофално уништење у компанији", рекао је украјински шеф сајбер шпијунаже Илија Витијук за Ројтерс.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести