УН прозвале САД због извештаја о шпијунирању Гутереша

ВАШИНГТОН: Уједињене нације су данас изразиле забринутост Сједињеним Америчким Државама због извештаја о америчком шпијунирању генералног секретара УН Антонија Гутереша и других високих званичника УН.
ujedinjene nacije
Фото: pixabay.com

Портпарол УН Стефан Дижарик нагласио да је јасно стављено до знања како такве акције нису у складу са обавезама Сједињених Америчким Државама набројаним у Повељи Уједињених нација и конвенцији о привилегијама и имунитетима УН, пренео је Ројтерс.

Раније је наведено да неки документи из извештаја показују како је Вашингтон помно пратио Гутереша, а неколико њих описивало је приватну комуникацију између шефа УН и његовог заменика, преноси Би-Би-Си.

Додаје се да су праћена и запажања Гутереша о рату у Украјини и низу афричких челника.

Према томе, америчка влада верује да је генерални секретар УН превише спреман да удовољи руским интересима, што показују нова "цурења" из поверљивих докумената Пентагона који су се појавили на друштвеним мрежама.

Један такав документ фокусиран је на црноморски договор о житарицама, који су у јулу склопљени уз посредовање УН и Турске, након бојазни од светске прехрамбене кризе.

У њему се сугерише да је Гутереш био толико заинтересован за очување договора да је био спреман да удовољи интересима Русије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести