Већина шумских пожара у Турској стављена под контролу

ИСТАНБУЛ: Већина шумских пожара у Турској сада је под контролом, док су још под ватром подручја на западу земље, саопштили су турски званичници најављујући истовремено истрагу о узроцима пожара.
pozar turska1
Фото: Tanjug/AP
Агенција Анадолија преноси да је под контролу стављено 70 шумских пожара широм земље.
Министар пољопривреде и шумарства Бекир Пакдемирли објавио је на Твитеру да у гашењу пожара учествује око 4.000 људи, шест авиона, девет беспилотних летелица, као и хеликоптери.
Говорећи о пожарима у Мугли, Пакдемирли је рекао да је било "мањих оштећења" у летовалиштима Мармарис и Мугла.
"Не прети насељима, ватра се креће према мору", казао је Пакдемирли.
Према писању турског листа Дејли Сабах, пожари у Турској су уобичајни за ово доба године услед високих температура, али ови последњи су били катастрофални пошто су причинили велику материјалну штету када су цела села су уништена.
О узроцима пожара воде се истраге, а надлежни сумњају да су ватру на неким локацијама подметнуле присталице Курдске радничке партије (ПКК), која се у Турској сматра терористичком.
Највећа штета је причињена око градова који се налазе у регијама Анталија и Мугла где је ватра запретила популарним летовалиштима. Пожаром су били погођене и јужне регије Мерсин, Адана и Османије.
Управа за управљање катастрофама и хитним случајевима (АФАД) наводи да су пожари у Манавгату погодили 271 особу од којих су 73 хоспитализиране.
У пожарима широм Мугле, повређено је 49 особа. Што се тиче пожара у Мерсину, из АФАД-а је наведено да је 6.386 особа из округа Ајдинчик и Силифке евакуисано на сигурна подручја.
У пожарима у Турској досад су страдале четири особе.
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести