Влада Црне Горе усвојила Темељни уговор

ПОДГОРИЦА: Влада Црне Горе данас после подне, како је констатовао премијер Дритан Абазовић, усвојила је предлог Темељног уговора са СПЦ, а седницу је обележила полемика Абазовића и министра, лидера СДП-а Рашка Коњевића, који је најавио подношење захтева за рушење владе, уколико се предлог усвоји.
dritan abazovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Седници је присуствовало 18 министара, од којих је 13 било за предложени Темељни уговор, што је Абазовић оценио као квалификовану већину од присутних чланова владе, која је, како је раније договорено, потребна за усвајање било ког документа од националног значаја.

Међутим, министри унутрашних и спољних послова, обојица из СДП-а Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић, тврде да је Абазовић погазио своје обећање и да двотрећинске већине у корист Уговора није било, јер је, како сматрају, потребно присуство свих министара, њих 21, да би било квалификоване већине од 14 чланова владе.

Абазовић је, међутим, остао при своме, и рекао да ће ако буде потребно поновити гласање о Темељном уговору на следећој, електронској седници.

Претходно, Коњевић је рекао да је актуелна влада, ако усвоји овакав текст Темељног уговора, изгубила већину и легитимитет, а формално ће, каже, након консултација, бити поднет и захтев за скраћење мандата ове владе.

Коњевић је рекао и да су по политичком виђењу његове странке „колеге из Демократског фронта политички експонент руског политичког утицаја“, које је влада постављала на одговорне функције.

„Влада улази у озбиљну кризу, а ви као премијер губите подршку парламентарне већине која вас је изабрала“, рекао је Коњевић.

Абазовић је на претњу Коњевића одговорио да није дошао на чело владе да буде нечија икебана, нити да га неко уцењује, посебно не људи против којих се политички и правно бори.

„Да ли ће ово значити ускраћивање подршке у парламенту видећемо. Кључно је да неће бити ускраћена подршка рационалних људи, а то је велика већина грађана Црне Горе“, подвукао је он.

Претходно, министри су изнели опречне ставове по питању предложеног Темељног уговора са СПЦ, у дискусији која је потрајала четири сата, без претњи и увреда, које су се чуле тек на крају седнице.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести