WSJ: Кинески изасланик Хуи рекао да Русија треба да задржи нове регионе

ЊУЈОРК: Током своје недавне посете Европи, специјални представник кинеске владе за евроазијска питања Ли Хуи позвао је на хитан прекид ватре и рекао да у руском поседу треба да остану њени нови региони, објавио је данас "Волстрит џурнал" (WSJ) позивајући се на изјаве неименованих званичника.
k
Фото: CGTN

Према писању листа, кинески дипломата је пренео јасну поруку: "Савезници САД у Европи треба да потврде своју аутономију и захтевају моментални прекид ватре, остављајући Русији у поседу делове Украјине које сада заузима", пренео је ТАСС.

Хуи је данас стигао у Министарство спољних послова Русије, где ће водити разговоре за решавање украјинске кризе, пренеле су РИА Новости. Кинески дипломата ће се састати са министром спољних послова Сергејем Лавровом и његовим замеником Михаилом Галузином.

Посетом Русији је завршена турнеја кинеског специјалног изасланика, током које је посетио Украјину, Пољску, Француску, Немачку и Белгију, где је разговарао о мировној иницијативи Пекинга за политичко решење кризе у Украјини. У фебруару су кинеске власти предложиле сопствени план за решавање сукоба између Москве и Кијева од 12 тачака, укључујући позиве на прекид ватре, поштовање легитимних интереса свих земаља у области безбедности и решење хуманитарне кризе у Украјини.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести