Заев: Ја сам жртва своје отворености и доступности свима

СКОПЉЕ: Македонски премијер Зоран Заев признао је, у првој изјави медијима након објављивања аудио снимка његовог разговора са руским преварантима који су му се представили као бивши украјински председник Петро Порошенко и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, да је насео, али се правда да није једини и да је "жртва" своје отворености и доступности свима. 
zaev, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Boris Grdanoski)

"Исти преваранти су успели ово да ураде са француским председником Емануелом Макроном, а преварили су и бившег британског министра спољних послова Бориса Џонсона, грузијског председника Михаила Сакашвилија, генсек-а НАТО Јенса Столтенберга, такође и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана", рекао је Заев медијима и нашалио се да је макар "у добром друштву".

Он, међутим, одбацује наводе медија да је иступао на штету државних и националниох интереса.

Заев наводи да су у једном делу ових разговора извршене озбиљне интервенције, после којих се могу извући нетачни закључци. 

"Поготово око дела који се тиче неканонске Македонске православне цркве (МПЦ). Тамо сам једино говорио о мом опредељењу да МПЦ добије аутокефалност, за шта се залажем и у земљи, и у иностранству", навео је Заев, поводом дела разговора у којем му саговорници нуде аутекефалност у замену за 100.000 евра "с попустом". 

Он додаје да остали делови разговора само потврђују већ више пута изречене ставове који су, према његовом мишљењу, у интересу Северне Македоније и стратешких опредељења његове земље.

Што се тиче дела аудио снимка у којем се говори о наводној помоћи коју тадашњем председнику Македоније Ђорђу Иванову пружа руски лидер Владимир Путин, Заев каже да је рекао "да не постоје докази да је Иванов повезан са Турском и Русијом", те да је само додао да Иванов, када је реч о блискости са тим земљама, има право на своје мишљење и на свој став.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести