ЗБОГ ПЛАНИРАЊА ВОЈНОГ УДАРА Бразилска полиција ОДУЗЕЛА ПАСОШ бившем председнику! Болсонаро: Истрага је ПОЛИТИЧКИ МОТИВИСАНА

БРАЗИЛИЈА: Бразилска полиција је данас одузела пасош бившем председнику Жаиру Болсонару и оптужила га да је уређивао нацрт декрета за поништавање изборних резултата, вршио притисак на војне званичнике да се придруже покушају државног удара и заверу да затвори судију Врховног суда.
b
Фото: Tanjug (AP Photo/Eraldo Peres, File)

Оптужбе су резултат истраге против Болсонара и његовог ужег круга због наводног планирања војног удара након његовог пораза на изборима од председника Луиза Инасија Луле да Силве 2022. године, пренео је Ројтерс.     

Данашња операција је укључивала налоге за претрес четворице бивших министара и хапшење четири бивша помоćника.

Званичник савезне полиције који је директно учествовао у претресима, рекао је да су докази против Болсонара јаки, додајући да одузимање пасоша олакшава његово хапшење уз смањење ризика да он одлети из земље. 

С обзиром да је он моћна политичка личност, боље је сачекати на оптужницу и осуђујућу пресуду пре хапшења, казао је полицијски извор, који није желео да буде именован.

Према његовим речима, хапшење из предострожности отворило би доста простора за оптужбе за политички прогон.   

Болсонаро је био у својој кући на плажи у држави Рио де Жанеиро

када је полиција стигла рано ујутру, захтевајући од њега да им преда документ.

Бразилска савезна полиција је сада у поседу пасоша, саопштио је портпарол породице Болсонаро Фабио Вајнгартен.             

Напустио сам владу пре више од годину дана и још увек трпим немилосрдни прогон, рекао је Болсонаро за лист "Фолха де Сао Пауло".

Болсонаро је већ проглашен политички неподобним до 2030. због ширења изборних лажи и суочава се са неколико истрага које би га могле довести у затвор.

Он је негирао сва кривична дела и истраге оцењује политички мотивисаним.      

 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести