Амбасадор Чешке посетио Општину Жабаљ

ЖАБАЉ: Амбасадор Чешке у Београду Томаш Кухта посетио је Општину Жабаљ, где га је дочекао председник општине Урош Радановић, са сарадницима. Након састанка, на којем је било речи о пољопривредним потенцијалима општине, упутили су се у Чуруг, где су посетили Храм Светог Вазнесења Господњег и газдинство породице Радишић, која производи сир.
с
Фото: Б. Рашић

Кроз срдачан и конструктиван разговор гости и домаћини дотакли су се бројних тема, од којих је најзначајнија пољопривреда.

- Оно што спаја општину Жабаљ са Чешком јесте пољопривреда и управо у том домену смо се и најдуже задржали у разговору, тражећи начине и моделе како да спојимо привреднике којима је претежна делатност пољопривреда са локалним пољопривредницима. У светлу предстојећег сајма пољопривреде, који ће бити одржан у септембру у Новом Саду, а на којем је Чешка генерални спонзор, договорили смо се да спојимо наше и чешке привреднике и да њихова искуства пресликају и код нас, како бисмо додатно развили производњу - казао је Радановић.

Амбасадор Томаш Кухта изразио је задовољство што је први пут у општини Жабаљ, рекавши да му је интересантно све што је имао прилику да види.

- Нама је занимљиво све што се ради у Војводини, нарочито пољопривреда. Чешка је одлучила да једино у Србији, од свих европских земаља, има саветника за пољопривреду у амбасади, зато што имамо осећај да сарадња у пољопривреди има велики потенцијал. Због тога сваке године из Чешке долази велика делегација на Сајам пољопривреде у Нови Сад, а ове године та делегација биће још већа, учешће чешких фирми биће још значајније, зато што смо земље партнери. Наша посета је припрема за тај догађај и биће нам веома драго да упознамо пољопривреднике који имају добре идеје и који су већ напредовали у органској пољопривреди. Чешке фирме могу понудити технологију за производњу енергије, надам се да ћемо све што смо видели искористити за добробит и српских и чешких привредника - рекао је чешки амбасадор.

Посредник у организовању сусрета био је директор Фонда „Европски послови“ АПВ Александар Симурдић, који је истакао да то и јесте мисија фонда, да прикаже потенцијале Покрајине, да се интензивира сарадња са европским регионима, а са Чешком Републиком та сарадња има тенденцију раста.

 

Б. Рашић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести