Амброзију траже у атару Бачке Паланке, а шири се по вароши

БАЧКА ПАЛАНКА: Општинско Јавно комунално предузеће „Комуналпројект” обавестило је грађане да је почела акција сузбијања амброзије на целој територији ове општине.
dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Акцијом су обухваћена сва насељена места, атарски путеви, као и град. ЈКП подсећа грађане да су сви власници и корисници пољопривредног и грађевинског земљишта у обавези да око сопствених њива, кућа и прилаза униште амброзију механичким или хемијским путем, а на основу Уредбе коју је донела Влада Републике Србије о мерама за уништавање и сузбијање коровских биљака.

Тако се и у овом делу бачког приобаља Дунава годинама у току лета води борба против амброзије, јер та биљка многима изазива алергије. И док већина, посебно у урбаним срединама, мисли да је амброзија негде далеко од њих и да њен полен до њих доноси ветар, истина је да је има свуда.

Има је и у самом центру Бачке Паланке у улици Југословенске армије, толико је нарасла и боде очи да се кроз ограду шири и на пешачку стазу између нове вишеспратнице и старе куће. Застане понеки пролазник, мерка коров и пита се да ли је амброзија. Они несигурни кажу да све и да није реч о амброзији није у реду да у центру града део земљишта, очито намењен за стамбену изградњу, па заборављен, личи на шикару са коровима свакаквих врста.

Аброзије овде има и по каналима на ивици вароши, па поред некадашњих железничких пруга, а све у граду или на његовим рубовима. Зато амброзију не треба тражити само на скровити местима у атарима, обалама канала, поред пољских и других путева, јер она нам је понекад пред очима, гуши нас, а ми у њу свакодневно гледамо и као да не знамо шта чинити.

М. Суџум

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести