Амброзије више него икада – како против корова?

Чак трећина становништва пати од алергија. Већину мучи амброзија, а ова сезона је једна од најгорих од када се мери концентрација полена тог корова.
Ambrozija Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Амброзија Фото: Дневник.рс/архива

Лекари кажу да је све више оболелих и да је најбољи лек уништити је.

Због повољних временских услова овог лета амброзије је више него икада. Највећи је алерген од свих врста које се прате и утиче на 50 одсто свих алергија.

"У појединим данима у Београду је било и 600 поленових зрна по метру кубног ваздуха. Ако кажемо да је гранична вредност 15 – јасно је колико су суграђани имали проблема ове сезоне", каже Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине.

Све је више оболелих са све тежим симптомима.

"Морате применити много лекова да би се симптоми контролисали. Тежина алергије је постала тежа, зашто – већа концентрација полена, дужи број дана цветања и наша немарност. Свуда је има", истиче алерголог КЦС др Рајица Стошевић.

Овог месеца је забележена висока концентрација амброзије у свим градовима.

Полен амброзије и других алергених биљка мери се на 25 места у земљи. Највише га има у Војводини и то до 40 пута више од дозвољених вредности, а ветар га носи и до 100 километара.

У градским срединама је још теже јер се полен везује за честице угљендиоксида.

У Београду, који се простире на 360 хиљада хектара, амброзија је уништена на 80 хектара. У припреми је стратегија града за уништавање тог корова до две хиљаде хектара.

"Што се тиче зелених површина које контролише град Београд и градско зеленило, на њима је уклоњена амброзија, тако да ту нема проблема. Али на овим приватним површинама пре свега немамо јасан увид. То ће такође ће бити у оквиру стратегије, шта треба да променимо у закону да би казнена политика била таква да једноставно људи морају да уништавају амброзију", рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Количина амброзије у ствари показује колико је запуштеног земљишта.

"Где имате траве, паркове, редовно одржавање и кошење, тамо немате амброзију", наглашава Милан Сенић из Завода за биоциде и медицинску екологију.

Овај упорни коров уништава се пестицидима и редовним кошењем пре цветања.

(РТС)

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести