Апел Сомборцима да уништавају амброзију, казне 25.000 динара

СОМБОР: Због утицаја на здравље становништва и повећаног броја особа код којих се испољавају симптоми алергије узроковане поленом биљке амброзија, надлежни у Граду Сомбору апелују на грађане да уклањањају ове коровске биљке.
ambrozija, pixabay
Фото: pixabay.com

Надлежни упозоравају, уколико се не приступи уништавању односно уклањању амброзије Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине на основу података пољочуварске службе, и Комунална инспекција и комунална полиција у току редовних контрола, примениће санкције против лица која начине овај прекршај, односно не приступе уништавању амброзије.

За учињени прекршај у атару прети новчана казна у износу од 25.000 динара.

Одлуком Скупштине града Сомбора о заштити пољопривредног земљишта, усева и засада, пољских путева и канала од пољске штете, прописано је да су власници и корисници обрадивог пољопривредног земљишта дужни да земљиште редовно обрађују, као и да врше системско, континуирано уклањање свих корова, а нарочито амброзије.

"Амброзија се може уништавати дозвољеним хемијским средствима или механичким путем, чупањем и кошењем. Чупање се препоручује из корена, а кошење што ближе земљи, како не би остали изданци који могу опет да израсту", објашњава се у саопштењу Града.

Стеван
11.09.2019 • 13:41
Било би лепо да сте у овом чланку оставили бројеве служби које требају да надзиру атар за присуство амброзије. Живим у Бачком Брегу, село је окружено амброзијом, посебно засади соје и никакве " службе" овде не раде!
EUR/RSD 117.5759
Најновије вести