Спас од амброзије у планинама или на мору

Ако ових дана кијете, кашљете, отежано дишете, сузе вам очи и све то траје дуже од две недеље – то није прехлада, јавља Радио телевизија Србије.
ambrozija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Највероватнији кривац је амброзија.Ово је период када цвета – август и септембар. А тренутно је период када је највећа концентрација полена амброзије у ваздуху. Поготову када временске прилике одговарају цветању и ширењу, каже Драгана Тадић, алерголог са КБЦ „Бежанијска коса“.

Симптоми су увек исти. Понављају се из сезоне у сезону код више од 10 одсто светске популације.

„Тај пораст броја пацијената није везан ни за пол, ни за године, ни за расу. Пад имунитета нема везе са тиме да ли сте добили алергију. Морам да кажем да су пацијенти који сада дођу закаснили, јер је висока концентрација. Сада могу само да се ублаже симптоми“, објашњава Драгана Тадић.

Знајте да амброзији не прија висина.

„Највећи проблем је у градовима, где је највећа концентрација. Оно што прија и што саветујемо је да оду на одмор, море или планине, на надморске висине изнад 1.000 метара, које не погодују амброзији“, наводи Драгана Тадић.

 „Ако су пацијенти под терапијом, онда могу да вежбају, само је важно да је дозирамо. Наравно, мање ћемо оптерећивати људе док примају терапију. Вежбање је важно и да бисмо тај ограничени капацитет плућа, услед амброзије, повећали“, каже виши физиотерапеут, Бранко Воркапић.

Будите опрезни са појединим намирницама, на пример са лубеницом.

„Ради се о унаксрној реактивности неке врста полена и воћа и поврћа. Унакрсно реагује са дињом, лубеницом, семенкама“, објашњава Тадићева.

 

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести