БАНАЋАНИ ЗАБРИНУТИ Да ли је ово крај за пругу између Зрењанина и Вршца?

СЕЧАЊ: Железничког саобраћаја између Зрењанина и Вршца нема већ дуже време.
е
Фото: Ж. Балабан

Иако су претходних година са више адреса стизале најаве о ревитализацији овог железничког путног правца, па је чак спомињано и да ће једна од руских композиција бити опредељена баш за ову деоницу, пруга је зарасла у коров и заборављена. Ипак, мештане села дуж ове пруге узнемирила је слика уклањања шина са коловоза.

Да ли је то њен коначан крај, питају се наши читаоци, који су на кратко били обрадовани информацијом да ће хемијски воз, који уклања растиње дуж пруга, проћи и овом деоницом.

Одговор смо потражили од службе за односе са јавношћу у предузећу „Инфраструктура железнице Србије“. Са те адресе нам, међутим, нису стигле никакве информације, али смо их добили од надлежних служби Општине Сечањ.

- Обавештени смо да се, по договору Републичке дирекције за путеве и „Инфраструктуре железнице Србије“, уклања пруга која није у употреби са свих раскрсница на којима се та пруга укршта са државним путевима. Пруга се уклања искључиво на укрштањима државног пута и оног железничког путног правца где саобраћаја нема већ дуже време, и то не само на овом правцу, него на свим таквим раскрсницама у Србији. Разлог је повећање безбедности саобраћаја - речено нам је у Одељењу за урбанизам Општинске управе Сечањ.

Према нашим сазнањима, ова пруга је категорисана као пруга „ван експлоатације“ и за саобраћај је затворена још од 2005. године. Било је неких спорадичних покушаја ревитализације, али су се сви завршили безуспешно.

„Ова пруга званично није у потпуности отписана, али за њу у скоријој будућности нема никаквих планова“, каже за „Дневник“ добро обавештени извор.

Незванично сазнајемо да полиција појачано контролише пругу због учесталих крађа металних делова скретница, колосечног прибора, па чак и шина.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести