Бечејци обележили Дан победе

БЕЧЕЈ: Сходно акуелној ситуацији у којој још увек владају ванредне мере због пандемије изазване коронавирусом, обележавање Дана победе у Бечеју организовано је скромније него обично.
becej
Фото: В. Јанков

Двадесетак представника локалне самоуправе, Општинске организације СУБНОР, ратних војних инвалида, СПС и локалних медија одали су пошту жртвама фашизма и палим борцима у Другом светском рату крај споменика Победе на шеталишту уз Тису.

Истовремено с 75-годишњицом од потписивања капитулације нацистичке Немачке у Другом светском рату, подсетило се да се истог датума, 9. маја, обележава и Дан Европе у знак сећања на датум, када је пре 70 година покренута идеја о стварању Евроспке уније.

- За  нас у броачкој организацији 9. мај је превасходно Дан победе над фашизмом. Истина, има историчара који тврде да су данас нека друга времена и да су значај и смисао борбе против фажишзма у великој мери заборављени. Има случајева где се антифашизам изједначава са комунизмом. Сматрамо да је то тренд због јачања десничарских организација и управо из тог разлога, морамо, поготово млађим генерацијама, апострофирати наше виђење света - нагласила је у име организатора комеморативног скупа ОО СУБНОР Бечеј Јелена Чешљевић. -Не може се заборавити да је наша земља изнедрила велике борце антифашизма и дала бројне жртве у борби против фашиста. Ако млади знају да је 9. мај Дан Европе, а не Дан победе против фашизма, сматрамо да одговорност сноси наша организација, али и систем у ком се наша деца образују. Жртве, да би ми данас живели мирно, никада се не смеју заборавити.

Минутом ћутања одала се пошта свим жртвама фажизма и палим борцима у Другом светском рату, венце су на споменик Победа крај Тисе положили представници локалне самоуправе, борачке организације и СПС-а.       

В. Јанков

EUR/RSD 117.5730
Најновије вести