Бечејци спремни да се ухвате у коштац: Војвођанска привреда у доброј кондицији

БЕЧЕЈ: На позив Друштва интелектуалаца „Браћа Тан“, Бечеј је посетио председник Скупштине АП Војводина Иштван Пастор и учествовао у раду округлог стола на тему „Војвођанска привреда у време пандемије“.
becej pastor sa domacinima
Фото: Иштван Пастор с домаћинима у дворишту Спомен - куће "Браћа Тан", фото: В. Јанков

Скуп са бечејским привредницима одржан је у Спомен-кући „Браћа Тан“.

- Радујем се посети Бечеју, јер сам се у атрактивном здању срео са људима са којима имам перманентну сарадњу, јер су то људи који покрећу, пре свега, мађарску заједницу, али и локалну самоуправу. Разговарали смо о актуелном стању у сфери привреде, Бечеја, али и шире- рекао је Пастор. -У претходним деценијама током транзиционог периода и бројних приватизација бечејска средина је доживела бројне ударце, јер се нису најбоље снашли. На сву срећу, у последње време се поправила слика у тој сфери делатности. Доласком нових инвеститора, Бечеј добија на полету, на снази. На основу разговора за овдашњим привредницима, а то потврђује и традиција, Бечејци су спремни да се ухвате у коштац са пољопривредом, прерађивачком и металном индустријом, услужном делатношћу... То је добро за Бечеј, али генерално и за војвођанску и српску привреду.

Кад је анализом актуелног стања привреде изашао из бечејског атара, оптимизам Иштвана Пастора је порастао.

- Бројке казују де је у претходних годину дана, од када траје пандемија коронавируса, војвођанска привреда, за разлику од околних држава региона, добро показала своју кондицију- констатује Иштван Пастор. - Није пала, ни посрнула, напротив, захваљујући пољопривредној и прерађивачкој индустрији, војвођанска привреда је показала раст од три, три и по, па и четири одсто. Мислим да су то изванредни подаци.

Фото: Округли сто о привреди, фото: В. Јанков

Пастор каже да кад се разговара са привредницима, сви су помало забринути, понеки и огорчени, јер су морали да уложе огроман напор да би се одржала привредна активност.

- То је реалност. Генерална слика је увек улепшана у односу на појединачног привредника. Нарочито ако се ради о услужној делатности, која је, због минимализације људских контаката, претрпела највећу штету.

На питање шта очекује у перспективи, јер се најављује нормализација стања везаног за пандемију, Иштван Пастор додаје да су минули резултати у привреди добра одскочна даска и очекује да ће се у периоду који долази показати колико је добро што је уложен толики труд да се одржи раст привреде.

- Охрабрује што су почели да се расписују конкурси на различитим нивоима, од локалних, преко покрајинских и државних, до оних међународног карактера, све у сфери припреме за нормализацију односа. Оптимиста сам што се тиче перспективе развоја војвођанске, самим тим и српске, привреде - закључује Иштван Пастор.   

В. Јанков

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести