Београђани и Румуни најбројнији гости Беле Цркве

БЕЛА ЦРКВА: Према подацима Туристичке организације (ТО) у Белој Цркви ове године боравило је 4.804 гостију, што је приближно лањском броју туриста.
Belа crkva
Фото: Dnevnik.rs

Гости су у просеку преспавали четири ноћи, па је ТО забележила  близу 19.000 ноћења, и од боравишне таксе остварила мало више од 650.000 динара.

„Мада година није календарски завршена, не очекују се веће измене до истека 2018.“, каже сарадник у Туристичкој организацији Бела Црква Угљеша Кужелка.

Домаћи гости, наводи, се све више одлучују за коришћење ваучера које даје Министарства трговине, туризма и телекомуникација ради субвенционисаног смештаја, па је и то један од разлога, што је у Белој Цркви из године у годину све више гостију. Ове године са ваучерима је, каже, боравило 613 гостију.

По речима Угљеше Кужелке највише је у Белу Цркву долазило Београђана, чак 3.939 гостију је било из српске престонице, па потом из Новог Сада, Зрењанина…Међу странцима, истиче, доминирали су туристи из Румуније који у Белу Цркву свраћају током дана или у вечерњим сатима, због шопинга, али и ради купања на Белоцркванским језерима.

„Румуни се највише задржавају у маркетима и на пијаци, где су цене неких производа повољније него у Румунији. Посећују и ресторане, како у Старој Паланци, која има пет рибљих ресторана и свега десетак становника, тако и насеље Калуђерово, где је мање од стотину житеља, али раде два ресторана и чак пет продавница мешовите робе.“

Ове сезоне забележен је и боравак туриста из Чешке, Аустрије, Немачке, потврђује Кужелка. Летња сезона овде традиционално почиње са Белоцркванским карневалом (некада „Карневал цвећа”) који је увек последње седмице у јуну, и има најдужу традицију у Србији.


Деда Мраз израња из језера

Туристичке раднике у Белој Цркви очекују припреме за новогодишње празновање. Од манифестација и догађаја су два посебно занивљива.

„Имамо Дочек подводног Деда Мраза на Градском језеру. Деда Мраз израња из воде Градског језера са окићеном јелком, наставља се дружење на плажи уз музику, послужење и ватромет. Други догађај је Богојављење на Нери, уз пливање за Часни крст, на реци Нери која представља државну границу између Србије и Румуније. Године 1919. разграничењем између Србије (Краљевине СХС) и Румуније, многа српска насеља су остала са друге стране реке, али сваког 19. јануара Нера престаје да буде граница и бар тог дана спаја исти народ са обе старне реке.“


„Поред дневних активности на језерима, ове године је право освежење била нова манифестација „Лето у парку”, где су у вечерњим сатима одржавани различити едукативни, забавни и музички програми, намењен пре свега деци, али и одраслима“, каже Кужелка.

Кроз територију општине Бела Црква, подвлачи сарадник у ТО Угљеша Кужелка , пролазе чак две међународне бициклистичке руте, Еуровело 6 (Атлантик-Црно море) и Еуровело 13 (линијом „Гвоздене завесе”), те су неизоставни туристи бициклисти из западне Европе. Локална самоуправа је последњих година, у две фазе, изградила прву деоницу бициклистичке стазе Бела Црква - Врачев Гај, а у плану је и њен продужетак, заправо завршетак у Старој Паланци на Дунаву, из које саобраћа и редовани скелски путнички саобраћај између Рама и Старе Паланке.

З. Делић

ПројекатБела Црква објективнореализовала јеПанонија медиау сарадњи саДневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфиннсира пројекат.

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести