Деца с омбудсманом сакупљала отпад на обали Бегеја

СРПСКИ ИТЕБЕЈ: Ученици петог и шестог разреда Основне школе „Милош Црњански“ у Српском Итебеју недавном еколошком акцијом „Поштујмо и чувајмо животну средину“ показали су да умеју да чувају животну околину.
e
Фото: ombudsmanapv.org

У томе су им помогли наставници и покрајински омбудсман, који су у оквиру обележавања 30-годишњице од усвајања Конвенције о правима детета, подсетили на зајемчено право да образовање детета треба да буде усмерено и на развој поштовања животне средине.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман, у сарадњи са Новосадском мрежом за децу и локалним омбудсманима са територије Војводине посетио је Српски Итебеј са жељом да ангажује ширу заједницу, а друштво подсети на одговорност коју има према деци.

Фото: ombudsmanapv.org

Ученици су сакупљали комунални отпад на обали Бегеја, у месном парку и школском дворишту. Такође су посадили и једанаест стабала, а потом осмишљавали како ће заштитити младице. Група ученика и ученица изашла је и у атар и тамо су утврдили присуство пољопривредног отпада. О овоме су направили извештај и фото-документацију, о чему ће обавестити и надлежне органе. Друга група сликала је на тему екологије, а израђивали су и паное са еко-порукама.

По повратку са својеврсне радне акције, ученици су имали прилику да слушају кратко предавање дипломираног инжењера шумарства Срђана Марчете о значају акције коју су управо спровели са становишта заштите животне средине, а потом им се обратио и заменик Покрајинског омбудсмана за права детета Милан Дакић. Он је указао на то колико је остваривање права на партиципацију деце у овим и другим активностима од значаја за читаво друштво.

Б. О.

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести