"Дневник" у стогодишњем селу - Руско Село

Мало је села у Војводини која нас до те мере одушеве да помислимо како је оно што видимо заправо нестварно. И немогуће. Ма, гарант су разгласили да долазимо, па је све утегнуто, наминцано и једноставно - савршено. А тек што је гре’ота оданде отићи...
1
Фото: В.Фифа

Такав је случај са Руским Селом, мада руку на срце, не може се за то место баш ни рећи да је село, кад по величини и уређењу више подсећа на варошицу у којој, додуше, преспава нешто више од 2.000 душа.

- Ми смо село које је заокружило причу за добро функционисање, имамо две земљорадничке задруге, основну школу, две цркве, бројне угоститељске објекте, банкомат, пошту, апотеке, амбуланту - набраја председник Савета Месне заједнице Руско Село Душан Марјановић, а онда и наводи нека од 16 удружења која постоје у његовом месту. - Може се рећи да смо мало хомогено село, имамо све, па ни не морамо да идемо у Кикинду. Испада да превише хвалим своје село, али и сами видите како све изгледа...


Само да радимо и идемо напред
Фото: В.Фифа

„Снајкић” Драгица Цвијановић за себе каже да је дошљак, јер је пред сам почетак ратова деведесетих дошла код брата од тетке у Руско Село, ту се удала и остала. Сад, кад се саберу све њене „пређене” године, дуже живи на северу Баната, него у свом родном селу у близини босанског Кључа.

- Много тешко питање, шта бих променила да сам на месту председника Месне заједнице... Не знам, не бих ништа, народ је диван, само да радимо и идемо напред - узвикује Драгица, тврдећи да Руско Село, откад га и познаје, само у том правцу и иде, па се тако у протекле три деценије много променило, напредовало и осавременило. - Ја лично идем ретко у Кикинду, можда трипут месечно, што бих чешће кад овде имам све што ми треба!


Веровали или не, али највећи утисак нам је оставио центар у ком је немогуће наћи ни листић с дрвета где му није место, а камоли неко смеће, а нарочито што је пијаца била само који сат пре нашег доласка! Па, у другим селима трагови пијачног дана трају и данима, али не и у Руском Селу. И, како да не посумњамо да је све „намештено” за нас - госте из Новог Сада?!

- Идеја нам је да иза пијаце подигнемо халу за затворену пијацу, али смо наишли на милион препрека у виду документације, дозвола и баш је компликовано, али ћемо дати све од себе да то реализујемо - уверава нас Марјановић.

- Ове године очекујемо знатна улагања у селу, све нас је од‌једном стигло, последњих десетак година су нас дочекала озбиљна улагања. Преко лета имамо план да заменимо кров на Дому културе, а то је велика инвестиција која изискује 11-12 милиона динара. Поред тога, чека нас и улагање у модеран парк, што смо почели 2018. године. На том простору од два и по хектара је некад био енглески парк, а ми сад планирамо да ту направимо и дечје игралиште, поставимо фитнес справе, трим стазе... Надамо се и даљем асфалтирању улица у новом делу села, а успели смо и да преко Покрајине добијемо пет милиона динара за санацију просторија Фудбалског клуба „Црвена звезда”, који је прошле године обележио стогодишњицу и исписао историју сеоског фудбала јер смо се пласирали у виши ранг без иједне изгубљене утакмице.

Фото: В.Фифа

Осим фудбала, деца и млади у Руском Селу имају прилику да тренирају и стони тенис, кошарку и одбојку, а у плану је и оснивање клубова борилачких вештина. А ако се узме у обзир и то да су 2015. проширили фискултурну салу, направили нове трибине и грејање, сад и те како имају довољно простора и капацитета за додатну рекреацију и нове спортове.


Комплекс мађарског удружења вредан поноса
Фото: В.Фифа

Руско Село је једно од ретких места у Војводини које, између свега осталог што има, може да се похвали и несвакидашњим богатим комплексом које припада Мађарском културном центру „Торонтал”. Наиме, реч је о Удружењу грађана које је основано 2004. године у кућерку које је добило префикс „етно”, а онда је почело да се развија и шири, тако да данас има и салу за 30 особа, радионице старих заната, сувенирницу, кухињу и мокри чвор, украсно језеро на ком се може пецати шаран, трпезарију на отвореном, а тренутно завршавају и објекат који ће имати шест соба и представљати хотел Б категорије.

- Ни у окружењу нико нема овако нешто, а поготово да је у власништву једног удружења - поносан је председник Шандор Талпаи на сав вишегодишњи труд који нас је окружио. - У току године имамо неколико мањих и већих догађања, рецимо етно камп старих заната за децу до 15 година, па фестивал гулаша, онда и фестивал гомбоца, ту је и међународни фестивал фолклора и хорова, а имамо и неколико догађаја поводом  националног празника Мађара.


- Ми смо село које нажалост нема неке велике историјске знаменитости, све су из неких разлога порушене, али имамо прелепу православну цркву Успенија Пресвете Богородице где постоји и гробница породице Чарнојевић која је под заштитом споменика културе. Цела порта и црква су заиста прелепи, а само здање је зидано 1935. године по узору на храм са Опленца. У селу је предиван и угоститељски комплекс који је направио један придошлица из Енглеске, који је тамо продао своје имање, а овде купио парцелу на којој је била дивља депонија, извадио је хиљаду камиона смећа, рупу претворио у језеро, направио кућу, ресторан, салу и сад зида мотел - прича нам домаћин, предано показујући сваки педаљ свог села.

Фото: В.Фифа

Па, није ни чудно што је све теже наћи куће на продају у Руском Селу, а и оне које су на тржишту добрано држе цену, те и нису за свачији yep. Али, будући да прилика за рад, земљорадњу и покретање бизниса има кол’ко вам срце иште, онда настањивање у овом делу Баната и није немогућа мисија.

Леа Радловачки

Zuzana
01.05.2022 • 21:37
Wikipedija: Ime Torontaloros se u srednjem veku pominjalo kao Oros u diplomama.

Njegovo ime je već bilo uvršteno u papske desetine 1332-1337, kada je već imao parohiju.

Ostalo je naseljeno za vreme turske okupacije, u popisu blagajne iz 1717. godine, pod imenom Horošin, ovde je pronađeno deset naseljenih kuća koje su pripadale okrugu Bečkere. Na Mersijevoj mapi kao nenaseljeno mesto navela ga je Mali Orošin. Kasnije ga je zakupila firma zakupaca u trezorskim stepama južne Ugarske.

Godine 1
Zuzana
01.05.2022 • 21:38
Ime Torontaloros se u srednjem veku pominjalo kao Oros u diplomama.

Njegovo ime je već bilo uvršteno u papske desetine 1332-1337, kada je već imao parohiju.

Ostalo je naseljeno za vreme turske okupacije, u popisu blagajne iz 1717. godine, pod imenom Horošin, ovde je pronađeno deset naseljenih kuća koje su pripadale okrugu Bečkere. Na Mersijevoj mapi kao nenaseljeno mesto navela ga je Mali Orošin. Kasnije ga je zakupila firma zakupaca u trezorskim stepama južne Ugarske.

Godine 1767. ovde su
Zuzana
01.05.2022 • 22:21
Rusko Selo je mnogo starije od 100 godina. Wikipedija: "Ime Torontaloros se u srednjem veku pominjalo kao Oros u diplomama.

Njegovo ime je već bilo uvršteno u papske desetine 1332-1337, kada je već imao parohiju..."
EUR/RSD 117.4055
Најновије вести