Добра бицикистичка стаза спајаће комшије

КАЊИЖА: Општина Кањижа реализује пројекат прекограничне сарадње изградње бициклистичке стазе под називом „Хоргош–Реске–Сегедин – Добар пут спаја људе“.
с
Фото: М. Митровић

Пројекат изградње бициклистичке стазе вредан 399.900 евра, од чега је у оквиру ИПА програма Европске уније обезбеђено 339.915 евра, представљен је на конференцији у Кањижи.

Општина Кањижа је носилац овог пројекта који треба да се заврши до краја јануара идуће године, а партнери су јој локалне самоуправе Реске и град Сегедин (Мађарска). На представљању пројекта наглашено је да су Хоргош, Реске и Сегедин места уско повезана једна са другима због услова живота и рада, али да се ове локалне самоуправе, њихови становници и привреда, али и животна средина, заједно суочавају са последицама недостатка међусобно повезаних бициклистичких стаза.

Кроз део насеља Хоргош већ је изграђена деоница бициклистичке стазе према Кањижи, а овим пројектом предвиђена је изградња деонице бициклистичке стазе од центра Хоргоша кроз насеље према граничном прелазу Хоргош 2–Реске 2, у дужини од скоро два километра, као и израда документације, која ће омогућити да се бициклистичка стаза заврши како би постала једна целина на релацији Хоргош-Реске-Сегедин и могућност да се у будућности стаза настави до других насеља.

Речено је да је у целом пројекту, можда најважнији део је гранични прелаз Хоргош 2 - Реске 2, који ће донети много предности када се повеже бициклистичком стазом. Пратећа инфраструктура у облику бициклистичких одморишта и бициклистичких сервиса само ће повећати значај и ефекат стазе, посебно у погледу туризма. У овом конкретном случају повезивањем ових насеља са најпопуларнијом туристичком дестинацијом на том подручју бањским центром у Морахалому.


Одмориште и сервис на граници

У оквиру пројекта, са друге стране границе код северних суседа биће изграђено одмориште за бициклисте на релацији Реске – Морахалом, где ће поред система хлађења воденом маглом, фонтане, клупа, игралишта и других садржаја, бити и део за самоуслужни сервис за поправку бицикла. Један самоуслужни сервис за поправку бицикла биће постављен унутар одморишта, а други на граничном прелазу.


Председник кањишке општине Роберт Фејстамер је нагласио да поред изградње бициклистичке стазе у насељу Хоргош, припремиће се комплетан план лиценцирања  са секторским плановима за бициклистичку стазу између граничног прелаза Хоргош 2 – Реске 2 и трга Сент Антал у насељу Реске, као и неопходни план изградње.

Према речима Фејстамера паралелно са овим са ресорним Покрајинским секретаријатом ради се на другом ИПА пројекту наставља се планирање продужетка бициклистичке стазе од Хоргоша до Сенте, а такође и повезивање других насеља бициклистичким стазама.

 

Изградиће се скоро два километра бициклистичке стазе од центра Хоргоша према граничном прелазу, а код северних суседа предвиђена је изградња одморишта за бициклисте са самоуслужним сервисом за поправку бицикала на путу Реске–Морахалом

- Поред бањског и наутичког туризма по којима је Кањиже препознатљива, овим се стварају услови и за развој бициклистичког туризма, при чему се ствара могућност повезивања бициклистичке руте са Суботицом, осталим местима кањишке општине и бициклистичким стазама у окружењу. Улагањем у бициклистичке стазе је оправдано и у погледу трендова за промовисање здравог начина живота и заштите животне средине, јер се коришћењем бицикла смањује вожња аутомобилима – каже Роберт Фејстамер, напомињући да кањишка општина уз додатне напоре успева да у буyету обезбеди средства за сопствено учешће које износи 15 посто од вредности пројеката, поготово што паралелно реализује још три ИПА пројекта и треба обезбедити предфинансирање за шта се за повраћај новца из ЕУ чека пет до седам месеци.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести