Добровољно давалаштво најдрагоценије течности као породична традиција појединим Зрењанинцима

ЗРЕЊАНИН: Добровољно давалаштво крви појединим Зрењанинцима је породична традиција.
zr davalac ervin-gazdag
Фото: Ервин Газдаг, фото: Град Зрењанин

У породици Газдаг, прво је крв почео да даје отац Ервина Газдага, а онда су ту традицију наставиле следеће генерације.

- Мој отац је био давалац крви и о томе се у нашој породици причало. Чим сам био у прилици, крв сам почео да дајем и ја. Иначе, мислим да сам врло емпатичан, учествујем у многобројним хуманитарним акцијама, али добровољно давалаштво крви је нешто посебно. То је најличнији могући хумани чин, дати крв ономе коме је она потребна за живот. Имам и специфичну крвну групу, 0 негативну, и крв сам давао онима који су ми познати, са стола на сто, како се каже, али и непознатима. Мени је то потпуно свеједно, важно је да се помогне – прича Ервин Газдаг.

Породичну традицију Ервин је пренео и на своју кћерку и зета.

- Теа, сада удата Мекић, и њен супруг Бранислав, такође су добровољни даваоци крви и јако сам поносан на њих – каже Ервин.

И у породици Такач, добровољно давалаштво крви је традиција.

- Мој отац је дао крв више од 70 пута, али морам да признам да су мене инспирисала моја деца, кћерка и син. Они су дугогодишњи активисти Црвеног крста у Зрењанину – прича Золтан Такач.

Његова деца су се укључила у рад Црвеног крста још у основној школи и о хуманости је Золтан много научио од њих.

- Сада сви дајемо крв када год можемо, и то нас испуњава великим задовољством и срећом. Припремамо се да до краја године потпишемо и донорске картице – додаје Такач.    

Ж. Б.

Мизантроп
10.07.2020 • 13:05
И нико о томе, да је трансфузија угашена у Зрењанинској болници и да не може да се даје крв кафа вам одговара, него долазе једном месечно из НС... Десет година сам давао крв, али од кад су угадили одељење, нисам успео да се уклопим.
EUR/RSD 117.2745
Најновије вести