Додела кућа и обрадиве земље задржавају младе у Банату

ЗРЕЊАНИН: Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је данас приликом посете Перлезу да су "кров над главом" и 50 хектара државне земље, која је дата на коришћење младим пољопривредницима, гаранција да Банат неће остати празан, саопштено је из Министарства.
zrenjanin centar
Фото: Dnevnik.rs

Саопштено је да Министарство за бригу о селу, поред овог, спроводи низ програма за побољшање услова живота и рада на селу, од решавања питања егзистенције становника села удруживањем у задруге, преко доделе средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва до обогаћења културног живота сељана и неговање традиције организовањем манифестација.

Такође, Кркобабић је говорио и о иницијативи да се слободна државна земља, које у Србији према подацима Академијског одбора за село има око 200.000 хектара, уступи под одређеним условима на коришћење онима који су заинтересовани да је обрађују.

Добитник средстава за куповину сеоске куће с окућницом, млади Милан Мишковић пронашао је своју самосталност два километра од родитељске куће и наставиће да се на својих 15 хектара земље бави ратарством, саопштено је из министарства.

„Ово је нешто о чему сам могао само да сањам. Сопствено домаћинство омогућиће ми да са својом вереницом заснујем своју породицу, а наставићу да обрађујем земљу као и до сада са оцем. Волим село и сигурно ћу овде остати.“ изјавио је овај добитник бесповратних 1.200.000 динара за које је купио кућу од 85 м квадратних са окућницом од 8 ари са помоћним објектима.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура изјавио је да је на крилима идеје Министарства за бригу о селу Град Зрењанин пружио сваку помоћ и подстицај младим пољопривредницима да остану у сеоским срединама.

"Путеви који полако долазе у ове крајеве, уз инфраструктуру коју се трудимо да омогућимо - гасовод, школе, вртићи, спортски садржаји и остала комунална инфраструктура за коју се трудимо да буде све боља, уз овакве програме привући ће младе људе који једини могу да оживе наша села“ рекао је Салапура.

Министар Кркобабић је, како пише у саопштењу, нагласио да интересовање за овај програм превазилази сва очекивања и да је извесно да ће се са доделом празних кућа наставити и у наредном периоду.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести