Донација из Мађарске кањишкој основној школи: Лего роботи подстицај за таленте  

КАЊИЖА: Основна школа “Јован Јовановић Змај” из Кањиже је успешно учествовала на конкурсу Министарства људских ресурса из Мађарске, који је расписан са циљем да побољша програме усмерене на развој капацитета талената на пољу математике, природних наука и дигитализације.
Kanjiza Skola robot
Фото: М. Митровић

Кањишка школа је добила средства у износу од 980.000 форинти, за опрему за рад информатичке секције за талентоване ученике, за шта су купљена три Лего робота.  

Директор ОШ “Јован Јовановић Змај“ Золтан Сепеши каже да се прошле године почело размишљати о новим програмима и идејама за покретање информатичке секције у школи, већ је било и прилика за учешће на неким такмичењима Лего робота па је планирана набавка робота.

- Указала се сјајна прилика током септембра прошле године, па смо учествовали на конкурсу на којем смо добили средства за набавку робота. Успели смо у рад секције да укључимо 41 ученика и ја мислим ако имамо просторних и техничких могућности, можемо да проширимо рад јер постоји велико интересовање ученика за овај програм. Надам се да ће то доћи на ред чим се побољша епидемиолошка ситуација - каже Сепеши.

Наставник информатике и математике Игор Багањ, који води информатичку секцију, истиче да су на конкурсу добијена средства за омогућавање рада секције, која је јако битна за развијање дигиталне компетенције.

- По плану смо требали да у секцији имамо 18 ученика, али заинтересованост ученика је била јако велика, тако да смо укључили више група са више од 40 ученика, а рад се одвија након редовне наставе. Скоро сви ђаци су сада први пут видели овај модел Лего робота, а могућности су бесконачне, јер могу да направе од најједноставнијих до најкомпликованијих робота, употребом сензора за боју, за праћење, за мерење дистанце, тако да се све може направити. Ми смо управо завршили такмичење, где смо имали конкретан задатак који је требало да изведе робот, што смо успешно урадили. Цео развој највише личи на неко инежњерско размишљање јер је дат одређен проблем и прво треба осмислити какав робот може то да уради, па потом долази програмирање тог хардвера и на крају решење задатка - објашњава Багањ.

Три робота купљена од донације из Мађарске нису довољно за рад због велике заинтересованости за укључивање у информатичку секцију. Наставник Багањ најављује да је у плану да се укључе и ученици нижих разреда, пошто је ове године кренуо нови предмет за прваке Дигитални свет.  

М. Митровић

EUR/RSD 117.5936
Најновије вести