Друштво за помоћ ментално неразвијеним ради као социјална установа

КУЛА: „Плава птица” настала је као удружење грађана пре 22 године, а већ десет година практично пружа све врсте услуга у сегменту бриге за ментално недовољно развијене особе.
д
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Директор Друштва за помоћ МНРО „Плава птица” у Кули, дефектолог Марко Кошутић каже да њихов дневни боравак има лиценцу три године, становање уз подршку две године, а тренутно су у поступку лиценцирања услуге личног пратиоца.детета и услуге „Предах”, која је предвиђена за одрасле кориснике до 26 године живота.

- То нам не одговара, јер су корисници углавном старији, тако да ћемо морати наставити лиценцирање услуга домског смештаја - каже Кошутић и додаје да тиме покривају све врсте услуге социјалне заштите у Општини Кула, а то су смештај, подршка за самостални живот, дневне услуге и услуге деце на школовању.

Број корисника „Плаве птице” варира, али рачуна се да кроз ову установу дневно прође 98-оро деце, док је прошле године било само двоје мање. Корисници су подељени по услугама - становање уз подршку има десет корисника који су на сталном смештају, дневни боравак броји 30 деце, домски смештај има шест корисника, петоро деце који користе услуге ране рехабилитације (дефектолога, физиотерапеута) и 27-оро деце користи услуге личног пратиоца.


Кулска општина плаћа 60 одсто

Без сарадње са локалном самоуправом не би било могуће пружање услуга социјалне заштите, јер Општина Кула ангажује запослене за пружање услуга. Кула нема установу социјалне заштите и они преко јавне набавке долазе до услуга управо од „Плаве птице” и на тај начин финансирају 60 одсто буџета овог Друштва МНРО.

-Тако локална самоуправа обезбеђује смештај или дневни боравак за одређени број корисника, док 40 одсто плаћају сами корисници односно родитељи или породица – појашњава Марко Кошутић и додаје да тако изгледа буџет на годишњем нивоу, али постоје и корисници који плаћају пуне услуге, јер према закону ко има личне приходе и може да задовољи своје потребе, дужан је да то и уради. Примаоци социјалне новчане помоћи не плаћају никакву партиципацију овој установи.


- Нека деца користе више врста услуга, али у највећем броју једно дете је корисник једне врсте услуге. Имамо три објекта, у једном се налази дневни боравак и услуге ране интервенције или рехабилитације, други објекат је становање уз подршку који се састоји из две стамбене јединице, у једној живи шест, док у другој четири особе са сметњама у развоју и то су пунолетне особе и трећи објекат под називом „Предах” у ком се одвијају радне терапије и то је уствари смештајна јединица за одрасла лица - каже Кошутић.

Установа „Предах” има и хипорехабилитацију, односно коња кога деца јашу у терапеуске сврхе, али и прасиће, кокошке, пса и мачке, па и башту у којој се сади поврће и воће, који се користе за кухињи у „Плавој птици”, али и продаје на базарима.

Укупно 35 запослених брине свакодневно о 98 особа с различитим развојним проблемима

- Рачунајући и личне пратиоце, који раде са једним дететом све време, имамо укупно 35 запослених, односно изузимајући личне пратиоце, 20 и то дефектологе, стручне раднике у социјалној заштити, односно педагоге, медицинске сестре, неговатељице, радне инструкторе, као и куваре, спремаче, возаче, помоћне раднике – наводи Кошутић.

У установи се сваког дана спреми око 50 доручака, као и ручкова и вечара, што је 150 оброка. Три објекта се спремају како би хигијена испунила стандарде, пере се веш и раде многи други послови, који могу деловати као ситни, али потребно је много рада да ова установа функционише као сат. Веома је важно да су деца чиста, уредна, нахрањена, како би дефектолози и педагози онда могли да раде са њима неометано, потврђује директор.

Маша Стакић

 

Пројекат Равноправни” реализовала је Панонија медиа” уз подршку Дневника”. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове ОпштинеКула.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести