Дунав није гост већ суграђанин

БАЧКА ПАЛАНКА: Изложба фотографија у оквиру пројекта „Господин Дунав - наш суграђанин“ отворена је у уторак у Галерији Музеја града Бачка Паланка.
д
Фото: Приватна архива

Фотографије Бачкопаланчанина Марка Миливојевића настале су у Нештину, Бачкој Паланци, Младенову, Челареву и Карађорђеву. Носилац пројекта је удружење грађана „Скелица“ из Нештина, а пројекат је подржала Општина Бачка Паланка.

Координаторка пројекта Евица Вујичић, казала је да је почетна идеја идеја била чињеница да је Дунав велика инспирација за било коју врсту уметности. У њиховом удружењу су се одлучили да овог пута то буде уметничка фотографија, водећи се тиме да једна фотографија увек говори много више од било које писане речи.

- Наше мишљење јесте да је привилегија живети поред једне међународне реке која повезује десет земаља Европе, што не чини ни једна друга река. Дунав окупља десетине милиона људи на својим обалама, па између осталог имамо ту част и срећу да су и становници наше општине у тој групи, јер Дунав тече кроз пет насеља бачкопаланачке општине. На овим фотографијама аутор Марко Миливојевић је забележио моменте који су део живота сваког нашег суграђанина, од одрастања, од наших предивних лабудова, од неизоставних шетњи поред Дунава и језера Тиквара, као и лета на нашим плажама, па све до спорта и у свету награђиваних кајакаша који потичу управо одавде – појаснила је Евица Вујичић.

Првобитна замисао УГ „Скелица“ била је да урамљене фотографије буду постављене на гранама дрвећа на шеталишту од Тикваре до самог Великог Дунава. План је био да у помоћ притекну и ученици средње стручне школе „Др Радивој Увалић“, са смера турстички техничари, међутим, због неповољне епидемијске ситуације, од тога се одустало. Ипак, план за будућност јесте да Дунав сваке године буде инспирација за уметнике и да се на Међународни Дан Дунава, 29. јуна, уприличе манифестације попут изложби фотографија, али и литерарни конкурси и музички наступи који сви заједно прослављају ову фантастичну реку.

Изложба се може погледати до 15. октобра.

Т. Пачић

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести