Ђурђевчани одушевљени наступом групе Василиса

ЂУРЂЕВО: Етно група „Василис“ из Ђурђева одржала је свој први концерт пред препуним холом Основне школе „Јован Јовановић Змај“.
д
Фото: Б. Рашић

Вођени љубављу према музици и непресушним ентузијазмом, чланови групе желе да инспиришу слушаоце и покажу лепоту изворне музике. Имали су и саборце у тој мисији, па су концерт увеличали и певачка група ДОНКТ „Прело“ из Чуруга, женска певачка група КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева, новосадски Хор просветних радника „Просветитељи“ и певачки дуо „Сестре Сочин“ из Сенте. Шетајући музиком кроз Србију доказали су колико је српска традиционална музика разноврсна.

Председница Етно групе „Василис“ Оливера Сапањош више је него задовољна одзивом суграђана, који су препознали музички квалитет.

- Желимо да увек изнова инспиришемо суграђане, а нарочито оне млађе, како би схватили колико је традиционална музика лепа и осећајна и колико је дивно неговати и чувати народне обичаје, културу и традицију -, каже млада психолошкиња.

Локална самоуправа показала је да је отворена за све оне који се баве културом, било да су појединци или удружења, и ма колико дуго постоје, што је доказала помажући „Василису“ од самог оснивања.

- Улажемо у сам рад удружења која се баве културом, а са друге стране улажемо и у инфраструктуру, односно у објекте који имају културну намену – рекао је председник општине Чедомир Божић. -Прошле године смо реконструисали Дом културе у Чуругу,  помогли смо обнову Светосавског дома у Госпођинцима, а за Митровдан отварамо обновљен Дом културе у Жабљу. Радимо и на томе да и Ђурђево добије простор за културна дешавања.

Млада певачка група која делује од краја прошле године, негује традиционалну музику са простора Балкана. Група има десет чланова, који су музички образовани и имају искуство. Баве се обрадама изворних песама на креативан и савремен начин. Радо певају песме националних мањина и тако негују мултикултуралност ове средине. На њиховим наступима могу се чути разни жанрови, од бећараца до севдалинки, од староградских песама до духовних песама и савремених композиција. Пажњу публике привлаче и њихове обраде староградских и забавних песама у етно- маниру.

М. Рашић

Пројекат „Остваривање јавног интереса на територији општине Жабаљ“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Жабаљ. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести