Два и по века од оснивања Словачке црквене општине

СТАРА ПАЗОВА: Словачка евангелистичка црква у Старој Пазови обележава у четвртак, 25. јуна 250 година од оснивања Словачке црквене општине у Старој Пазови и првог богослужења након организованог насељавања словачких породица у овом месту.
ф
Фото: Туристичка организација Стара Пазова

Свечано богослужење почиње у 10 сати.

Ово је први део обележавање великог јубилеја- два и по века доласка Словака у овај део Срема. Доласком прве групе Словака у Стару Пазову 1770. године, свештеник Самуел Шпанагел одржао је прву службу 25. јуна 1770. године под отвореним небом, а у оквиру ње било је и крштење. Овај датум значајан је за протестанте из још једног разлога. На тај дан, 1530. године у немачком граду Аугзбургу потписано је веропредање са основним начелима и зато се назива Словачка евангелистичка црква аугзбуршке вероисповести. Црква тада није имала ни кров, а изградњом прве евангелистичке цркве, која је била омања, без торња и звона, направљена од набијене глине, више Словака стигло је у тај крај, те је црква убрзо постала тесна, да би 31. августа 1771. године били ударени темељи новој цркви. Црква је током година грађена у више наврата.

Након проповеди у цркви, верници и бројни гости ће данас у литији прећи простор између два парохијска дома где ће бити настављен програм, а у старом парохијском дому у ком је смештен Архив Словачке евангелистичке цркве у Србији, биће отворена изложба старих разгледница и фотографија овог места, која ће бити доступна свим посетицима и у наредном периоду. Покровитељ манифестације је Општина Стара Пазова.

Садашњи храм у Старој Пазови је по архитектури једнобродна грађевина оријетације север- југ. Налази се у центру Пазове и представља споменик културе од великог значаја. Покривена је двосливним кровом од етернита. Изнад северног дела грађевине је барокни звоник. Сат је постављен на торањ 1819. године. На левом крилу је забележена 1771. година и стоји текст „Бог нама”, а испод године је путир, симбол светих тајни са књигом, односно Библијом. На десном крилу је 1887. година, када је црква обновљена и текст „Ми Богу”, а испод нацртани крст, срце и сидро, симболи врлина.       

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести