Етнолошко благо са Косова и Метохије у Завичајном музеју Рума

РУМА: У оквиру манифестације „Музеји за 10” у Завичајном музеју Рума отворена је изложба посвећена богатству српске традиције.
с
Фото: Општина Рума

Реч је о гостујућој изложби „Етнолошко благо Косова и Метохије“, Музеја Приштине, са привременим седиштем у Београду, ауторке Мине Дармановић.

- Пред румском публиком је изложено национално благо нашег народа, део народне ношње и накита Срба са Косова и Метохије, казала је на отварању изложбе директорица Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић. - У оквиру ове изложбе биће одржане и ђачке радионице са ученицима нижих разреда. Уз стручну помоћ они ће правити магнете које ће осликавати шарама са косовским везом, мотивима са косовских тканина.

Фото: Општина Рума

Ауторка изложбе кустос-етнолог Мина Дармановић истакла је да ће румска публика имати прилику да види и фотографије оригиналних музејских предмета, али и оригиналне предмете, превасходно накит, који показују сву умешност и виртуозност професионалних мајстора.

- Изложба се састоји од фотографија оригиналних музејских предмета из етнографске збирке приштинског музеја. То су делови ношње, комплети ношњи и накит. У витринама су изложени и оригинални предмети превасходно накит за главу, разноврсни укошњаци, игле, наушнице, накит за груди, ланци, брошеви привесци, као онда и чувени косовски вез са рукава, фрагмент са рукава женске невестинске кошуље, то је централно Косово, околина Приштине, гривне, наруквице, појаси и пафта. То су све рукотворине професионалних мајстора, накит кујунyија који су имали богату и дуговековну традицију у градовима КиМ- рекла је Мина Дармановић.

Изложба је за посетиоце, уз поштовање превентивних мера, отворена све до половине јуна.

        М. Сћ

 

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести