Идеје у Кањижи како да се заустави одлазак у иностранство: Млади да развијају бизнис

КАЊИЖА: Са одласком младих у иностранство у потрази за послом и егзистенцијом суочавају се све општине, а последица је смањење броја становника. У кањишкој општини то је потврђено и студијом о разлозима миграције. Резултати студије су показали да су највећи покретачи миграције економска несигурност и незапосленост. 
10 mladi Laura Ivanovic
Фото: Лаура Ивановић, фото: М. Митровић

Локална самоуправа и Канцеларија за младе општине Кањижа били су партнери у међународном пројекту „Youmig” који се бавио проблематиком и разлозима миграција младих у земљама Дунавског слива, са посебним фокусом на утврђивање разлога миграција, стварања породица, трендовима у запошљавању младих између 15 и 34 године. Све то је сагледавано са циљем да би предочили чињенице доносиоцима одлука и тако позитивно могли деловати да се стање промени.

Канцеларије за младе општине Кањижа је покренула више разговора са младим и успешним људима који су остварили каријере као предузетници или на другим пољима, да би они пренели своја искуства. Према речима координаторке КЗМ Лауре Ивановић спреман је за реализацију пројекат „Програмирањем до боље будућности” за који се очекује подршка, са циљем да се поспеши запошљавање младих и њихов останак.

Услова за реализацију многих идеја има у обновљеном Дому омладине у Кањижи, у шта се приликом недавне посете Канцеларији за младе општине Кањижа уверио и подршку обећао министар без портфеља у Влади Републике Србије Ненад Поповић, задужен за иновације. Он је указао да Кањижа има изванредан потенцијал за будућност, при чему је најважније да млади остану овде, баве се најновијим тенденцијама и технологијама у области пољопривреде, медицине и туризма.

- Сигуран сам да Кањижа може имати свој иновациони стартап центар који ће омогућити младим људима са овог подручја и из иностранства, да овде дођу и оснивају своје стартап иновационе компаније, дају своје идеје за нове технологије у пољопривреди и медицини и да одавде развијају свој бизнис у нашој земљи али и у целој Европи - сматра министар Поповић, указујући да је Влада Републике Србије улагањем у преко 20 иновационих стартап центара и четири научно технолошка парка на подручју Србије, остварила на иновационој лествици значајан напредак и налази се испред многих земаља Европске уније.


Лето уКућици на плажи

Канцеларија за младе настоји да у Дому омладине, али и овог лета отвореној „Кућица на плажи” на кањишком Штранду, омладини омогући што разноврснију забаву. „Кућица на плажи” је уређена у доскорашњем магацину који није био у употреби, па је ангажовањем младих волотера уређена и осликана.

Фото: Дом омладине у Кањижи, фото: М. Митровић

- Ту је и полица за књиге, тако да имамо јединствену приручну библиотеку, где се свако може послужити књигама. Могуће је књигу однети кући и када је прочита врати или не врати, али свако може и да приложи књигу. Изненађени смо да је интересовање велико. Имамо и простор за дружење младих, сви волонтери имају кључеве па ово место као да је њихово. Имају потпуну слободу и јако лепо воде рачуна о свему, а трудимо се да током лета има што више разноврсних програма - каже Лаура Ивановић.


Министар Поповић наглашава да је циљ да свако место које нема факултет а има привредни, пољопривредни и туристичке потенцијале, има свој иновациони стартап центар. Жеља је да се млади из целе Европе доводе у Србију, да одавде раде и ту буде центар њихових компанија, а Поповић напомиње да услови који су омогућени, да се финансира практично све за стартап компаније, да им се даје финансијска, рачуноводствена, правну, стручну и менторска подршка, пуно значи да од идеје дођу до резултата.

- Циљ пројекта „Програмирањем до боље будућности” је да се повећа запосленост младих у нашој општини и ублажи тенденција одлива младих - каже кооординаторка Лаура Ивановић. - Део програма је обезбеђење услова за полазнике интензивних курсева програмирања у трајању три до шест месеци. Циљна група су млади од 18 до 35 година.

У области програмирања постоји моментална могућност запошљавања. Многе школе у сарадњи са фирмама већ нуде у пакету и гарантовани посао и добре плате. Потребе за програмерима су велике, а предвиђања су и да ће у будућности још више расти. Поред могућности које би се створиле иновационим стартап центром, могућност пружа и рад од куће, предочила је Лаура Ивановић.

Иако је кањишка општина мала, први човек локалне самоуправе Роберт Фејстамер сматра да има такве младе људе који су креативни и желе нешто ново да раде у својој среидни, али да можда немају одговарајућу техничку позадину. Фејстамер додаје да су очекивања да ресорно министарство и Републичка влада имају могућност да подрже пројекте или програме који ће се заједнички реализовати, да би се млади што више подстакли да сами раде на развијању сопственог бизниса или ако немају вољу за то, да нађе адекватно радно место на тржишту рада.

М. Митровић

Пројекат „Кањижа на делу“ реализује ДВП Дигитал, а суфинасира Општина Кањижа. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести