Кањишки МКУД „Озораи Арпад” обележио 25 година рада

КАЊИЖА: Изложба „Чаробни вез“ отворена је у кањишкој Галерији „Тихамер Добо“, уз поштовање епидемиолошких мера, поводом јубилеја 25. годишњице постојања Мађарског културно-уметничког друштва „Озораи Арпад“ из Кањиже.
Kanjiza - izlozba 2
Фото: М. Митровић

Представљене су рукотоврине Секције за ручни рад МКУД „Озораи Арпад“, као и фотографије које приказују примену ручних радова у свакодневном животу и ентеријерима у њиховом окружењу.  

Први председник МКУД „Озораи Арпад“ био је др Ђерђ Пап, потом су ту дужност обављали Роберт Агоштон и Естер Краљевачки, а актуелни председник др Золтан Шатњаи подсећа да је од оснивања друштва активност у почетку била доста разграната пре свега у Секцији за ручни рад и хору „Цифрасур“, а једно време припремане су и позоришне представе.

- Сада се више бавимо очувањем ових народних вредности у оквиру Секције за ручни рад која окупља жене, а хор „Цифрасур“ укључени су и мушкарци. Услови за рад, рекао бих да су изврсни. Добили смо од општине још раније просторије изнад Библиотеке „Јожеф Атила“, где се одвијају активности - каже председник МКУД „Озораи Арпад“ др Золтан Шарњаи.

Шарњаи указује да локална самоуправа обезбеђује толико средстава колико је неопходно за минимално одржавање рада друштва, а да све остало зависи колико су сналажљиви да обезбеде додатна средства преко разних конкурса.

Ручни радови чланица Секције су веома шаролики, од изузетно вредних до једноставних, али у сваком случају одражавају постојеће стање и културу становања и одевања. Руководилац Секције Агнеш Сурап се нада да ова изложба даје идеје и надахнуће за улепшавање властите околине сопственим везом, одабиром прикладних боја, текстила и украсних предмета. На изложби је приказано оно што жене годинама вредно раде у оквиру Секције за ручни рад.

Фото: М. Митровић

- То су ручни радови мађарског фолклора, а такође мо на на фотографијама приказали где се у данашње време ови ручни радови могу користити и у којим приликама. Приказали смо и одевне предмете, односно хаљине што се носе, унутрашњост станова, соба и кухиња где се рукотоврине које израђујемо могу употребити. Широка је палета рукотоврина које жене у слободно време могу израђивати. Срећом да је мађарски народни вез јако шаролик, пошто је настао на различитим подручјима и сваки је за себе је посебна целина, што се итекако лепо може уклопити у разноразне ентеријере - истиче руководилац Секције за ручни рад МКУД „Озораи Арпад“ Агнеш Сурап.

Она додаје да секција броји петнаестак чланова, од којих је пет јако вредних, док се остале чланице повремено укључују у израду рукотворина.

- У потпуности их разумем, јер немају времена због свакодневних обавеза, или када се остари онда руке дрхте или вид није толико добар, па је то највећи проблем. Проблем је и што нема младих заинтересованих да се баве везом. Јако мало младих се интересује се за ово, мада би ова прилика када је пандемија, баш погодовала да се бавимо ручним радом и улепшавањем дома - сматра Агнеш Сурап. 

Везове и друге рукотворине чланице Секције за ручни рад су до сада приказивале поводом Дана жена, 8. марта, у Кањижи, а других прилика ове године није било. Иначе, већ годинама радови су приказивани у Суботици у Војвођанском фолклорном центру и на Међународној изложби рукотворина и колекционарства МИРК, где су освајана и признања за квалитет радова.  

М. Митровић

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести