Кањижа и Сегедин сарађују у упошљавању умањено радно способних

Особе са умањеним радним способностима чине око 12 одсто у укупном броју радно активне популације у Србији и Мађарској, а њихово учешће на тржишту рада је негативно условљено здравственим стањем па се и знатно теже запошљавају.
1
Фото: Новоотворени девни боравак у Хоргошу

Њихово запошљавање у великој мери зависи од врсте умањене способности, односно од тога да ли добијају помоћ која им је потребна за запошљавање и интеграцију. А да им је за проналажење радног ангажмана и интеграцију потребна свестрана подршка указују стручњаци који наглашавају да осим познавања специфичних карактеристика стања сваког појединца, треба имати у виду и његово знање, способности, вештине, потребе, интересовање и начин рада. 

Пројекат прекограничне сарадње “Трансформисање сметњи у радне способности”, приводе крају Центар за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа и Непрофитно удружење за аутизам “Сиварвањ” из Сегедина, а протеклих 15 месеци бавио се овом проблематиком уз финансијску подршку ЕУ, у оквиру ИПА програма Мађарска-Србија, па су резултати представљени на завршној конференцији у Кањижи. 

У Кањижи су у предузећима “Генеза” и “Комуналац” и Удружењу за помоћ и заштиту интереса ментално и физички оштећених лица “С тобом - за њих” упослене четири особе са инвалидитетом, док је у Сегедину упослено 16 особа, а обављена је и обука ментора.   

Фото: Грнчарска радионица за кориснике у Удружењу “С тобом - за њих” у Кањижи

За активности на истраживању, тренингу за обуку ментора, пружање менторских услуга актерима на тржишту рада, сензибилизацији послодаваца, развоју заштићеног окружења и студијско путовање за упознавање са искуствима функционисања социјалне фарме у Мађарској која упошљава особе са промењеним радним способностима, обезбеђено је 98.190 евра, од чега 85 посто из ЕУ.

- Главни циљ пројекта је да људи са смањеним радним способностима не раде само у заштићеном окружењу, већ да нађу своје место на отвореном тржишту рада - истиче стручни руководилац на пројекту психолог Ибоја Сакач из Центра за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа. - Исто тако циљ је да се и стручњаци који се баве овом циљном групом људи, припреме за системски приступ, за припрему окружења будућег запосленог за његово прихватање. Рађено је истраживање о томе колико су фирме у окружењу, на подручју локалних самоуправа Суботице и Кањиже, информисане о запошљавању особа са смањеним радним способностима, односно каква искуства имају у томе. Показало се да послодавци нису довољно упознати са могућностима које се пружају, те да располажу са мало искуства и информација, када је реч о запошљавању особа са инвалидитетом, па и из тих разлога не примењују законска решења која су омогућена у Србији.

Из сегединског Удружења “Сиварвањ” сматрају да постоји потреба за овим типом пројеката и помоћи особама са инвалидитетом, али и потенцијалним послодавцима.

У Кањижи су за особе са умењим радним способностима још раније оспособљене и опремљене грнчарска радионица и стакленик, које су средствима из пројекта прекограничне сарадње добиле неопходну додатну опрему, а локална самоуправа општине Кањиже помогла је са 550.000 динара да се у Хоргошу оспособи и почне са радом нови боравак за лица са посебним потребама и радионица за израду сапуна.

Тако се у грнчарској радионици већ годинама израђују медаље и пехари за традиционални маратон у трчању и пливању, а из средстава остварних на пројектима набављају се материјали за њихову израду, па се од априла до августа направи више од 700 медаља и 400 пехара. Израђују се и други украсни и употребни предмети, а стручна сарадњица Едина Пири наглашава да су ангажовани у грнчарској радионици вредно потврђују своје радне способности и креативност. Уз три заштићена радна места, омогућено је да се радно ангажују 19 особа са смањеним радним способностима.   

- У нашем удружењу је 45 корисника, од којих свакодневно њих 25 долази у дневни боравак где имамо грнчарску и вртларску радионицу, где бораве од 7 до 15 сати. Пројекат који је реализован омогућио је неколицини корисника да се запосле уз помоћ ментора., који потпомажу њихово укључење у посао - каже председник кањишког Удружења “С тобом - за њих” Јожеф Варга.   

Милорад Митровић   

Фото: М. Митровић

 Главни циљ пројектаТрансформисање сметњи у радне способностије да особе са смањеним радним радним способностима не раде само у заштићеном окружењу, већ и да нађу своје место на отвореном тржишту радаСредствима ЕУ потпомогнуто опремање грнчарске радионице, стакленика и радионице за израду сапуна

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести