Kањижа реализовалa прекогранични пројекат с партнерима из Mађарске

ХОРГОШ: Општина Кањижа је као водећи партнер са партнерским локалним самоуправама Реске и Сегедина (Мађарска) у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, реализовала пројекат „Хоргош-Реске-Сегедин - Добар пут спаја људе”, а реализација улагања и активности на пројекту сумирана је на завршној конференцији у Дому културе у Хоргошу.
с
Фото: М.Митровић/Роберт Фејстамер

Вредност овог пројекта је износила безмало 400.000 евра, од чега је око 340.000 евра финансиран средствима Европске уније, а остатак је сопствено учешће локалних самоуправа које су реализовале пројекат за годину и по дана. Половина вредности пројекта од око 200.000 евра је реализована у општини Кањижа.

У оквиру пројекта у кроз насеље Хоргош је изграђено 1.830 метара бициклистичке стазе, тако да уз раније изграђену деоницу стазе, сада је у функцији бициклистичка стаза од центра Хоргоша до изласка према Кањижи. Председник кањишке општине Роберт Фејстамер истиче да је израђена и одговарајућа пројектно-техничка документација са дозволом за изградњу деонице од центра Хорго –ша до граничног прелаза Хоргош - – Реске 2, тако да се уколико буде прилика спремно може да се учествује са овим пројектом за ново улагање у бициклистичку стазу која омогућава већу безбедност у саобраћају, него што је то сада.

- Поред тога што је изградња бициклистичких стаза везана за заштиту животне средине или за туризам, велика је важност и за безбедност наших грађана у јавном саобраћају. Надам се да ћемо у сарадњи са ресорним Покрајинским секретаријатом моћи да израдимо и нову пројектну документацију од Хоргоша до Сенте, те да преко конкурса обезбедимо средства за изградњу, да се за неколико година може безбедно возити бициклом на путу од прелаза Хоргош 2 све до Сенте - каже Фејстамер, напомињући да ће то бити туристичка атракција, али и вид саобраћаја од значаја за заштиту животне средине.

Фото: М.Митровић/Хоргош, бициклистичка стаза

Кањишка општина се налази на две европске бициклистичке руте, од којих се источноевропски коридор „Еуро вело 11” протеже од североистока Норвешке и пролази кроз Хоргош и Кањижу, па уз реку Тису преко Сенте, Бечеја, Зрењанина и Београда води према Атини. Фејстамер напомиње да је поред наставка изградње стазе на овом коридору кањишка општина заинтересована и за бициклистичку руту према Суботици.

-  На локалном, регионалном и међународном плану у позицији смо да развијамо бициклизам, у општини имамо и цивилну организацију која се активно бави популаризацијом међу грађанима, па ови пројекти који су везани за изградњу бициклистичких стаза имају подршку, јер дају допринос туризму, заштити животне средине и безбедности саобраћаја - наглашава Роберт Фејатсмер.

У оквиру пројекта је реализовано више акција на популаризацији бициклизма, организовањем бициклистичких тура с обе стране границе. Урађена је деоница бициклистичке стазе кроз Хоргош, обављају се и припреме за изградњу деоница стазе од границе до центра Реске, а на мађарској страни одмориште за бициклисте на релацији Реске - Морахалом, а део овог одморишта биће и самоуслужни сервис за попровку бицикала, односно две бициклистичке станице дуж сегединске деонице коридора „Еуро вело 11”. Пратећа инфраструктура неопходна је бициклистима, у виду одморишта и сервиса, јер како се процењује, повезивање бициклистичком стазом насеља у овом пограничном подручју, са најпопуларнијом дестинацијом Морахалом, допринеће развоју туризма.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести