Килограм ролованог сира тражи 12 сати рада

ЧУРУГ: Роловани сир је традиционална намирница широм Војводине, а у кући Радишића у Чуругу праве га већ 30 година.
U prostorijama gazdinstva porodice Radišić Foto: B. Rašić
Фото: У просторијама газдинства породице Радишић Фото: Б. Рашић

То је сир пареног теста, тачније тесто се пари на великој температури и растеже по столу као пита, затим се слаже и ролује. Посебност овог сира је што га Радишићи обогаћују различитим зачинима, попут упрженог сусама, оригана и босиљка, љуте паприке, влашца, а укус сира мешају и са медом и са тартуфима.

За килограм таквог сира потребно је отприлике 12 сати и 10 литара млека, а од почетка до краја прати га ручна производња, па га зато зову и сир црвених руку. Зорица Радишић сваки дан посвећује прављењу ове намирнице, док њен супруг води рачуна о фарми. Њихови сиреви не садрже ни адитиве ни конзерванс, праве их од свежег млека, а у понуди имају  ситни сир, кришку, роловани сир са додатком зачина, домаћи качкаваљ, гауду и однедавно пармезан.

- Моја свекрва је започела све, а ја сам наследила рецептуру. Успешности наше производње сведоче, осим становника наше општине, и многобројни туристи, који се увек изнова одушевљавају комбинацијом укуса – вели Зорица.


Удруживање газдинстава

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић посетио је Радишиће у оквиру подршке пољопривредним газдинствима са те територије.

- Кроз пројекат „Пут меда и сира” покушавамо да подигнемо ниво организованости свих пољопривредних газдинстава, односно начин представљања њихових производа, а желимо и да подстакнемо оне који имају намеру да се, поред својих основних делатности, баве још и производњом сира и меда - казао је Божић.

Један од основних циљева пројекта „Пут меда и сира“, који је покренула Туристичка организација јесте и удруживање газдинстава и на тај начин, прављење јединствене понуде производа из те општине.


На уласку у дом Радишића, у оквиру којег се налазе и фарма и радионица за производњу сира, стоји табла у облику срца, на којој је исписано „За срећу је потребно мало сира, а за мало сира много љубави“. Тиме се води породица Радишић, која каже да им је главна мотивација љубав према сиру, који сви обожавају. Што је најважније, породица стоји на чврстим темељима, присутно је много љубави и разумевања, а то је, како кажу, прави рецепт за очување дуге породичне традиције.

Радишићи су одличан пример вредног пољопривредног газдинства, јер имају заокружен процес производње. Баве се и ратарством, обрађујући око сто хектара земљишта. Њихов финални производ је сир, а идеје за проширење производње и продаје не изостају. Тако је у плану отварање бутика сира, а Зорица нам је говорила и о томе како је имала идеју да на градским манифестацијама точи млеко, како би људи у граду осетили пун укус домаћег млека.

Фото: Из Чуруга стижу гауда и однедавно пармезан Фото: Б. Рашић

- Имамо много идеја, које полако почињемо да реализујемо, а ширимо и капацитете наше фарме и млекаре. Сада је тренутно у изградњи простор за дозревање сира, пошто смо пре две године почели да производимо и гауду, којој је потребан посебан простор. Поред тога, у плану нам је да направимо леп простор у оквиру газдинства, где ће сви туристи који дођу да нас обиђу, на крају моћи да седну и дегустирају нашу понуду - прича Зорица, пуна ентузијазма, надајући се да ће њихов свакодневни труд уродити све већим плодом. 

Марија Рашић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести