Књига Милана Мицића драгоцено сведочанство о српским добровољцима

ЗРЕЊАНИН: Веома посећена промоција нове књиге др Милана Мицића, под називом „Српски добровољци из Баната, Бачке и Барање (1914–1918)” одржана је прексиноћ у атријуму зрењанинског Народног музеја.
1
Фото: Посећена промоција књиге у атријуму Народног музеја

Ово је десета књига Милана Мицића, у издању Банатског културног центра, објављена у едицији „Историја”. Рецензенти књиге су историчари Предраг Вајагић, Павле Орбовић и Петар Ђурђев, а уредник је књижевник Радован Влаховић.

Мицићева књига говори о добровољцима српске војске са подручја Баната, Бачке и Барање који су током Великог рата актом свог добровољства допринели победи српске војске у Првом светском рату. Они су одиграли огромну улогу и у чину присједињења њихових крајева Краљевини Србији и стварању југословенске државе 1918. године.

Књига је драгоцена јер садржи и систематизоване спискове са око 4.400 имена и презимена српских добровољаца из Баната, Бачке и Барање. У њој су записана имена српских добровољаца и из Зрењанина и готово свих места средњег Баната.

Говорећи о својој новој књизи која се бави темом српских добровољаца, Мицић је истакао да је ова тема дуго била ван фокуса и историчара и јавности. Добровољци су и после Првог светског рата, а нарочито после Другог светског рата, били скрајнути, а често и на мети комунистичког режима.

Фото: Dnevnik.rs

У дискусији након представљања књиге, директор Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ Милан Бјелогрлић истакао је нарочито значај именика добровољаца, систематизованог и по местима порекла и сложеног по азбучном реду. Попис имена је и својеврсно васкрснуће добровољаца и њиховог жртвовања, нагласио је Бјелогрлић.

Милан Мицић је рођен 1961. године у Зрењанину. Доктор је историјских наука. Аутор је тридесет и шест књига из историографије, историјске есејистике, документарне прозе, кратке прозе и поезије. Историографске теме су му српски добровољачки покрет у Првом светском рату, колонизација Војводине у 20. веку и однос књижевног и историјског у српској књижевности друге половине 19. и прве половине 20. века.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести