ДНЕВНИКОВА КЊИГА Ференц Немет, Милан Мицић: Банат, новембар 1918.

Издавач: БКЦ, Ново Милошево, Градска библиотека Панчево
е
Фото: промо

„Банат, новембар 1918“ је историјска монографија која се бави поменутим историјским периодом у Банату посматраним и анализираним кроз визуру текстова објављених у мађарском листу „Торонтал“. Главни извор информација на који се ослања ова занимљива студија био је великобечкеречки лист “Торонтал” некадашње званично гласило торонталске жупаније који је осим страних извештаја доносио је и локалне банатске вести. Важно је напоменути да је све што је “Торонтал” објављивао био званични став Аустроугарске монархије, и подложно не само цензури, већ и аутоцензури.

Студију су писала два аутора: Ференц Немет (1956) је докторирао књижевност на одсеку за хунгарологију, а ради на Учитељском факултету у Суботици као предавач на историји културе и сродним предметима. Милан Мицић (1961) је доктор историјских наука и аутор тридесет и четири књиге из историографије, историјске есејистике, документарне прозе и поезије.

Први одељак књиге чини рад Ференца Немета “Први светски рат и великобечкеречки лист ‘Торонтал’” који прати све напетије реакције у текстовима од наслућивања могућности избијања Великог рата, затим коментара његовог тока (где сазнајемо и о градским активностима, попут организације бриге о рањеницима), па до примирја, и низа текстова који најављују жељно очекивани завршетак рата  што је “сад само питање дана”

Други одељак чини рад „Банат новембра 1918. године у светлу чланака великобечкеречког листа ‘Торонтал‘“ и приказује смутна и чудна времена која су наступила по завршетку рата – узалудне покушаје аустроугарских власти да задрже контролу, страх према српској војсци која долази, и одбијање сваке могућности промене. Рад приказује период кад се са пропалом државом сасвим урушавала и нестајала једна епоха, а почињала нова, или да парафразирамо Црњанског, време када је „доба валсева одавно било завршено“.

Трећи и завршни део књиге чине прилози који се састоје од преведених изабраних новинских чланака из листа “Торонтал” с краја 1918. Уз велики број фотографија које су такође део ове монографије, “Банат, новембар 1918” даје занимљив приказ времена које описује, нарочито за оне који на тим просторима и данас живе. Уз велике историјске догађаје, ова књига сведочи и о “микроисторији”, односно о историји свакодневног живота која се огледала кроз ситне дневне догађаје забележене у “Торонталу” попут приказивања филма са снимцима из Великог рата, или организација шестонедељне обуке за (све потребније) медицинске сестре.

 Настасја Писарев

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести