Ко је крив за муку с водом у Зрењанину?

ЗРЕЊАНИН: Само дан након што је ЈКП „Водовод и канализација“ из Зрењанина упутило апел грађанима да рационално троше воду из градског водовода, како би било обезбеђено уредно водоснабдевање свих корисника у граду и околним селима, огласила се „Фабрика воде“, која је упутила низ оптужби на рачун поменутог јавног предузећа.
2
Фото: Ж. Балабан

У саопштењу „Фабрике воде“, које ни сада, баш као ни много пута раније, није потписано именом и презименом, тврди се да се „у ситуацији када имамо тек неколико дана уобичајених врућина у јуну, већ распада систем снабдевања Зрењанинаца водом“.

- Кога ће руководиоци „Водовода и канализације“ сада кривити када „Фабрика воде” не ради? Сада је још јасније да је руководство „Водовода“, на челу са директором Предрагом Бодирогом, са намером саботирало рад „Фабрике воде“, те да ми нисмо одговорни нити смо узрок распада система водоснабдевања – поручује се у саопштењу достављеном медијима.

У саопштењу се додаје да градски водовод нема довољно сирове воде у извориштима, да нема никакав третман воде и да има губитке у мрежи и преко 40 одсто.

- То су примарни узроци проблема у водоснабдевању. Наша фабрика то није била, јер је успешно месецима пречишћавала воду, у складу са стандардима. Већ дуго се о „Фабрици воде“ пласирају разне неистине на које у почетку нисмо одговарали, а све због коректних партнерских односа. На крају свих ових ружних прича и дешавања, истина ће изаћи на видело, јер се неистине не могу дуго скривати. Надамо се да ће фабрика до тада још увек бити оперативна и да ћемо успети, и поред огромних губитака, да одржимо актуелном једину опцију да Зрењанинци тренутно добију чисту воду - додаје се у саопштењу које је потписано са „Фабрика воде доо Зрењанин“.


Постројење гута паре

Из „Фабрике воде“ су поручивали да су спремни да разговарају о наставку сарадње, међутим, до конкретног решења се још увек није дошло. Претходних дана овим поводом огласила се и премијерка Србије Ана Брнабић. Она је за „Еуроњуз” казала да су у постројење за прераду воде до сада, поред новца инвеститора, уложена и средства из буџета. Додала је да је потребно још улагања, „ако хоћемо да постројење проради“.

- Ту је сад само питање да ли то додатно улагање ради Град, уз подршку Покрајине и буyета Републике Србије, или уводимо неког трећег инвеститора. Сваки дан радимо на томе, али је тежак проблем. Ужасан је проблем. Нешто што је криво посађено, тешко може да се исправља - рекла је Ана Брнабић за „Еуроњуз”.


Уследило је ново саопштење ЈКП „Водовод и канализација“ у којем се истиче да нерационална потрошња воде угрожава квалитет водоснабдевања у бројним градовима Србије, а не само у Зрењанину. Због тога су само у последња два дана, осим у Зрењанину, упућени апели грађанима да рационално троше воду и у Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу, Ваљеву, Сомбору и другим градовима. У некима су у најави и рестрикције. Управо нерационална потрошња воде угрожава квалитет водоснабдевања, односно доводи до пада притиска воде у мрежи у „шпицевима“ када је потрошња и највећа, од 18 до 22 часа, објашњавају у зрењанинском „Водоводу“.

Јавности за сада није познато да ли се и дефинитивно одустало од тога да постојеће постројење за прераду воде прерађује воду из градског водовода. Стручна комисија „Водовода“ је својевремено дала негативну оцену, тврдећи да од 34 разматрана техничка услова, ово постројење није испунило ниједан. Закључила је и да рад постројења угрожава и преоптерећује целокупан систем водоснабдевања и каналисања Зрењанина.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести