Комеморација жртвама фашизма у Бечеју

У знак сећања на прво стрељање Бечејаца у Другом светском рату, одржана је у понедељак комеморација крај Зида смрти, а затим су окупљени прошетали до стотинак метара удаљеног споменика Петру Првом Карађорђевићу и одала почаст њему и његовим саборцима у Великом рату.
1

Тако је бечејска борачка организација, кад већ није нико из локалне самоуправе, изједначила жртве два светска рата и обележила светски и локални догађај из прошлости.

- Уживајући у слободи и користећи њене благодети, не смемо заборавити на родољубе који су своје животе уградили за слободу овог града од фашизма. Доживљавао је Бечеј у својој историји многа страдања, а овог пута се присећамо дешавања од 11. новембра 1941. године, кад је стрељано 12 голобрадих младића. То је било прво стрељање фашистичке власти, слично се поновило 20. јануара 1942, јер је исту судбину доживело још 11 младића, а најстрашније зло уследило је око Савиндана кад је у Бечеју завршена Рација у Јужнобачком округу. С дужним пијететом обележавамо сваки од ових црних и крвљу исписаних догађаја - нагласила је у име борачке организације Јелена Чешљевић.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести