Коронарна јединица у Зрењанину ради већ пола века

ЗРЕЊАНИН: Велики јубилеј, 50 година од оснивања Коронарне јединице Опште болнице „Ђорђе Јоановић“, обележен је свечаном академијом у Барокној сали Градске куће. Догађају су присуствовали еминентни стручњаци из ове области, као и лекари и медицинске сестре који су кроз деценије рада допринели раду и развоју Коронарне јединице зрењанинске болнице.
zrenjanin centar
Фото: Dnevnik.rs

Коронарна јединица у Зрењанину је основана 1972. и била је прва у Војводини и међу првима у тадашњој држави. У згради нове болнице налази се од 2008. а исте године је отворен и Пејсмејкер центар, трећи у Војводини. Пре пет година отворена је и сала за катетеризацију и започета је едукација лекара, рендген техничара и инструментара, која траје и данас.

В.д. директора Опште болнице др Игор Китареску је истакао да пола века јесте велики јубилеј и додао да се и даље стварају нове генерације стручњака, спремних да одговоре свим изазовима. Он је запосленима у Коронарној јединици пожелео даље професионалне успехе, стално усавршавање и одржавање заслуженог статуса у струци и друштву. Нагласио је и да се, при томе, никада не сме заборавити да је све подређено једном циљу – здрављу и благостању људи.

Шефица Коронарне јединице и пејсмејкер центра Опште болнице „Ђорђе Јоановић“, кардиолог др Јелена Лукић Петров, истакла је да је свечана академија прилика да се укаже на суграђане који су давне 1972. године искористили своје знање, умеће и енергију и препознали потребу за увођењем интензивне кардиолошке неге, а све ради што бољег пружања помоћи пацијентима оболелим од акутних кардиолошких болести, првенствено акутног инфаркта миокарда.

Начелница Интерног одељења др Сања Ђурин је подсетила да је пре 50 година ово била прва Коронарна јединица у Војводини.

- Од тада се сви они који су радили у Коронарној јединици труде да одрже висок ниво. Ми се и дан- данас налазимо у врху српске кардиологије. Током пола века овде је радио велики број људи, прошло је много пацијената и спасено је пуно живота. Рад у интензивној јединици је један од најтежих медицинских послова, стога треба одати велику почаст свим лекарима и сестрама који су до сада радили и који данас раде, али и дати подстрек онима који тек долазе - истакла је др Сања Ђурин.

Виша медицинска сестра Милена Станков, која је учествовала у оснивању ове јединице, подсетила је како је рад у њој изгледао некада. Кардиолог и шеф Катетаризационе лабораторије др Урош Бачић је напоменуо и да ова лабораторија обележава мали јубилеј - пет година постојања. За то време је урађено 1.500 интервенција у смислу инвазивне хемодинамске обраде и око 250 имплантација стентова.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести