Крај грејне сезоне, хаварије на топловодима највећи проблем у Кикинди

КИКИНДА: Уочи званичног завршетка грејне сезоне која се завршава данас, у кикиндском ЈП „Топлана” предочавају да, у случају да три дана у континуитету спољна температура у 21 сат буде испод 12 степени, наставиће са грејањем, јер ће сва постројења бити у приправности. 
1
Фото: М. Митровић

Директор ЈП „Топлана” Душан Марјановић констатује да су март и април били хладни, али очекује се да ће се температуре стабилизовати и да ће после 15. априла уследити прекид испоруке топлотне енергије. Он додаје да су за 16. и 17. април најављене нешто ниже температуре, па у случају да три дана узастопно буду мање од 12 степени, испоштоваће градску одлуку и наставити са грејањем.

У Кикинди 3.500 домаћинстава користе даљинско грејање „Топлане”, при чему највећа котларница „Центар” снабдева 70 одсто корисника, док котларница „Микронасеље” снабдева око 25 одсто потрошача. Сумирајући протеклу грејну сезону, Марјановић је саопштио да потраживања „Топлане” у приватном сектору износе више од 34, а пословном више од 22 милиона динара. Он напомиње да „Топлана“ све обавезе измирује на време и тренутно нема дуговања према добављачима. 

У овој грејној сезони евидентирано је дупло више хаварија него у претходне две године, што значи да се ово јавно предузеће суочило са већим проблемима него ранијих година.

- То је нешто чиме не можемо да се похвалимо, али се надамо да ћемо у ремонтном периоду отклонити кварове на тим локацијама. Највећи проблем је магистрала у Улици Милоша Великог, која нам је проблеме задавала и у овој грејној сезони. Имали смо седам тешких хаварија на овој локацији, тако да смо план за ремонт усмерили управо на ту деоницу. Средства су обезбеђена из сопствених прихода, тако да ћемо издвојити више од 20 милиона динара на санацију деонице од 220 метара у тој улици - најавио је Марјановић.

Он наглашава да су, с обзиром на то да је систем стар, улагања неопходна, тако да је у плану и замена дотрајале опреме, измењивача и проширење аутоматизације. Када је у питању замена цевовода, осим Улице Милоша Великог, у плану су још две локације, један део у Микронасељу у блоку Ц и део трасе у Улици Угљеше Терзина. За све остало ће се видети у зависности од ситуације, везано за материјал и цене, али и за временске оквире.

Прошле године је, како објашњава Марјановић, цена природног гаса које користи „Топлана” за производњу топлотне енергије, повећана за 40 одсто, док је струја поскупела за више од 60 процената. Марјановић истиче да је локална самоуправа стала иза корисника и „Топлане”, те је одобрила субвенцију у износу од 30 милиона динара, како би покрила разлику у пословању.

М. Митровић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести