Кућа у Змај Јовиној сведок прошлости Зрењанина

ЗРЕЊАНИН: Бројне куће и остале грађевине у граду, премда неке годинама и деценијама оронуле, сведоче о богатој историји Зрењанина.
с
Фото: Ж. Балабан

Један од тих објеката налази се у Змај Јовиној улици број 1. У питању је грађанска кућа изграђена у другој половини 19. века, чији су пројектант и први власник непознати.

На њеној фасади, с уличне стране, налази се табла на којој пише да је у овој кући, 20. августа 1867. године, почела са радом прва гимнастичка школа у граду, под руководством професора Ђуле Бенедека Сигетија. Табла која подсећа на овај историјски податак постављена је 1967. године.

У Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин кажу да ова грађанска кућа, са широким уличним фронтом, има асиметрично компоновану фасаду. У њеном средишту се налази ајнфорт пролаз затворен декоративном трокрилном капијом. Фасада је декорисана елементима из репертоара ренесансне архитектуре. Прозори су украшени малтерским оквирима са лучним фронтонима, који се ослањају на конзоле и кључни камен.

„Оригиналан изглед фасаде је сачуван само на десној половини, али се налази у веома лошем стању. На фасади стоји табла са натписом који казује да је у овој кући почела са радом прва гимнастичка школа у Бечкереку 1867. године. Међутим, судећи према декоративним елементима фасаде, ова кућа није могла бити изграђена у седмој деценији 19. века, већ касније. Највероватније се на њеном месту налазила старија кућа у којој је била гимнастичка школа“, кажу у Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин.

Кућа има основу у облику ћириличног слова П, са два дворишна крила. У питању је двојна кућа са два стамбена дела и дворишним економским објектима.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести