МАРКО ДЕНДА ИЗ ЗРЕЊАНИНА МЕЂУ НАЈУСПЕШНИЈИМ ЂАЦИМА У СРБИЈИ Такмичар генерације у српском и физици

ЗРЕЊАНИН: Марко Денда има 15 година и похађа први разред Зрењанинске гимназије, природно-математички смер.
а
Фото: privatna arhiva

Живи у Зрењанину са мамом, татом, сестром и братом, тренира кошарку и шах, и полазник је Истраживачке станице „Петница”. Као ученик осмог разреда ОШ „Жарко Зрењанин”, Марко је победио на републичком такмичењу из српског језика.

Када је недавно у Покрајинској влади одржан свечани пријем на ком су уручена признања најбољим ученицима, победницима републичких такмичења у прошлој школској години, Марка тамо није било. Јер, у исто време је био међу 112 најуспешнијих матураната у Србији у прошлој школској години, на пријему у Влади Србије, где му је уручено признање „Такмичари генерације”.

Осим што је био најбољи од најбољих у српском језику, Марко је прошле школске године освојио и треће место на републичком такмичењу из физике. Као круну осмогодишњег школовања, понео је титулу ђака генерације у ОШ „Жарко Зрењанин”. Добитник је и стипендије „Светосавља”.

Фото: privatna arhiva

За себе каже да је радознао, упоран и истрајан у обављању свих обавеза. Тврди да је за развој ових особина у великој мери заслужан спорт у ком је од најранијег детињства.

- Припреме за такмичења су дуготрајан процес. Поред школских обавеза, са припремама за такмичења крећем доста раније, припремам се уз помоћ наставника, вежбајући задатке са ранијих такмичења и прелазећи градиво много обимније и детаљније, него за редовну наставу - прича Марко Денда.


Тренира кошарку и игра шах

У средњој школи Марко се добро снашао. Напомиње да му је веома лепо, друштво је добро, али је градиво доста обимније и захтевније. Мало му је теже да усклади све обавезе, али ипак успева да нађе и слободног времена.

- Поред обавеза у школи, тренирам кошарку у КК Петровград. Такође, играм и шах за ШК Клек. Своје слободно време, кога нема много, волим да проводим у опуштеном дружењу са вршњацима – напомиње Марко и истиче да му је у досадашњем животу и школовању најважнија подршка породице.


Фото: privatna arhiva

Такмичења из српског језика за њега су била једно ново искуство јер је до тада учествовао само на надметањима из физике и математике, где је тип задатака другачији, односно рачунски.

- Граматику српског језика волим, али због пандемије нисам био у прилици да се раније окушам на такмичењима јер се нису одржавала. Први пут сам се такмичио у седмом разреду и недостајао ми је један бод за пласман на републичко такмичење. Прошле године, у осмом разреду, након освојених награда на општинском и окружном такмичењу, изборио сам пласман на републичко и у Тршићу освојио прво место - истиче Марко.

Фото: privatna arhiva

Каже и да признања која је добио за њега представљају доказ да се труд и рад увек исплате, и додатно обавезују да на исти начин настави да ради и да се усавршава.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести