Међународни фестивал кратког метра у Малом Иђошу

МАЛИ ИЂОШ: Међународни фестивал кратког метра "Фром", у Малом Иђошу, почиње вечерас у Држави уметности "State of Art " и трајаће до 1. сптембра. 
film pixabay
Фото: pixabay.com

Овогодишњи фестивал, поред ромске, и теме "Повратника", уврстиће и филмове који се баве свим друштвено осетљивим групама, што га и чини посебним у региону. 

Поред филмских пројекција, ФРОМ ће у овој години одржати и филмске радионице о друштвено ангажованим филмовима, на којима ће, пре свега, младим ауторима, дати могућност да науче шта је ангажовани филм. 

Важност ове идеје препознали су и једни од највећих уметника из области домаће кинематографије који су фестивалу пружили подршку од првог дана, редитељи Слободан Шијан,Јанко Баљак, Горан Паскаљевић, глумице Даница Максимовић и Ана Софреновић, филмски и тв уредник Иван Карл, филмски критичар Иван Велисављевић, и многи други. 

Селектор фестивала Филип Марковиновић каже да Фром и ове године настоји да задржи фокус на теми људских и мањинских права. 

Филмови у овогодишњој селекцији проблематизују, сваки на свој начин, положај мањинских и обесправљених група - баве се проблемима и положајем ромске популације код нас и у Европи, положајем миграната и мигранстком кризом, као и трговином људима и положајем жена. Приликом одабира филмова, поред њиховог квалитета и везаности са тематским фокусом фестивал настојао сам да обухватим и различите ауторске приступе, од документаристичко активистичког до крајње артистичког, казао је Марковиновић. 

Председник овогодишњег жирија је Иван Велисављевић, а чланови су Марко Костић и Драгомир Зупанц.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести