На кањишком Штранду поређало се 80 котлића: Ловачки паприкаш на измаку лета

КАЊИЖА: Манифестацију „Ловачки дан” трећи пут на кањишком Штранду на обали Тисе, приредили су Ловачко удружење „Капетански рит” и Месна заједница Кањижа.
11 Kanjiza ekipa Denesa Kenjeresa
Фото: Екипа Денеша Кењереша из Мартоноша, фото: М. Митровић

У више од 80 котлића ловци и поклоници ловачких специјалитета кували су паприкаш од срнетине и меса дивље свиње, а поред тога спремали су се и други гурманлуци.

Пријатно време, на измаку летње сезоне, послужило је учеснике и госте, а председник Скупштине општине Кањижа Роберт Лацко и председник Савета МЗ Кањижа Ервин Палфи истичу да је ово изузетна манифестација јер је лепо видети толико људи окупљених крај Тисе, који су дошли са свих страна из Војводине, као и госте који су дошли из Мађарске, Румуније и Хрватске.

- Манифестација је сваке године све посећенија тако да је пред нама задатак да је унапређујемо у циљу афирмације ловства на нашем подручју и обогаћивања туристичке понуде. Већ смо се уверили сви који једном дођу наредне године стижу са још више екипа, а ми се трудимо да будемо што бољи домаћини - каже Лацко.

Силвестер Ковач из ЛУ „Капетански рит” био је задовољан интересовањем и што је лепо време допринело да сви уживају у природи.

- Вероватно је и пандемија утицала да су људи жељни изласка у природу, а лов у ствари на најбољи начин спаја природу, пријатељство и дружење - вели Ковач.

Ђерђ Бардош, родом из Падеја, дошао је кући из Швајцарске, па је око котлића са срнетином окупио породицу. Бардош напомиње да је ово посебан доживљај за све.

Јожеф Хајду из Сенте објашњава да се перкелт од меса дивље свиње припрема као и сваки дурги. Прво се на масти динста црни лук, па се у котлић додаје месо, а кад месо побели додаје се мало соли да пушта софт, па се кува даље уз додатак зачина.


Крчкали и јазавца

За разлику од домаћина који су учесницима за кување паприкаша обезбедили месо од дивље свиње и срнетину Јанош Вер из места Тапиобичка из Мађарске је кувао паприкаш од меса јазавца, што се ретко нађе у котлићу у Војводини, па и Мађарској. Јанош је испричао да скоро сваки викенд као члан жирија учествује на такмичењима кулинара, али да се сви зачуде када каже да кува паприкаш од јазавца.

- Обично ми сви кажу да то не ваља и не може да се једе, па сам сада на такмичењу у кувању меса дивљачи хоћу да покажем да је месо јазавца итекако укусно - категоричан је Јанош Вер.


Фото: Сомборац Марко Мандл домаћинима зачинио и рибљи паприкаш, фото: М. Митровић

- Рецепт сам видео на интернету, па се надам да ће перкелт бити укусан. Важно је да сви из друштва буду задовољни, мада неки воле сланије, неки љуће, али трудим се да нађем средину - каже Хајду.

Сомборац Марко Мандл је други пут дошао на дружење са ловцима у Кањижи, јер како наглашава ловци су навикли на дружења, да се добро презалогаји и за доручак и за ручак.

- Ништа нема лепше од дружења нас ловаца. Кувам паприкаш од дивље свиње од меса које су спремили Кањижани, а после ћемо кувати и рибљи паприкаш од сомборске рибе па се надам да ће домаћини бити задовољни како ми Сомборци знамо да зачинимо специјалитте у котлићима - оптимиста је Марко Мандл.

Денеш Кењереш из Мартоноша објашњава да је за паприкаш потребно квалитетно месо дивље свиње које треба ставити у пац у црно вино па га треба динстати са доста црног лука, а треба бити стрпљив да се садржај котлића крчка око четири сата и по мери зачини.

Председник Савета МЗ Кањижа Ервин Палфи наглашава да је итекако битно да се окупио велики број такмичарских екипа и гостију, а да су за најбоље кулинарске екипе обебедили доста вредних награда, уз жељу да се негује традиција  ове манифестације.

У кувању паприкаша од дивље свиње пехар за прво место освојио је Денеш Кењереш из Мартоноша, док је „Креативном гравер тиму” који је предводио Акош Пап из Кањиже припао победнички пехар припао за најукуснији срнећи паприкаш. Велики прелазни пехар понео је гост из Мађарске Норберт Хекеи.

„Ловачки дан” је обогатила изложба ловачких трофеја и паса, представљање соколара и старог начина лова луком и стрелом, било је и вожње фијакерима, док се на реци крстарило бродићем „Тисин танго”.

М. Митровић

ПројекатКањижа на длануреализује ДВП дигитал а суфинансира Општина Кањижа. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести