Музика, котлић и крбање на Дану села у Бачком Градишту

БАЧКО ГРАДИШТЕ:  Спортским жаргоном речено, јер се све одвијало у СЦ „Ђорђе Тапавица Хоја“, хет – трик манифестације „Дан села“ у Бачком Градишту успешно је реализован.
с
Фото: В.Јанков

Предиван амбијент у, ионако лепо уређеном спортском центру, допринео је да сви актери, без обзира на узраст, понесу изузетне успомене са треће манифестације у организацији Месне заједнице Бачко Градиште. А кад је реч о узрасту, за сваког је било по нешто.

Најмлађи су имали дечији кутак, који је кроз креативне радионице у организацији Дечијег вртића „Лабуд Пејовић“ и Бечејца Бојана Пејовића задуженог за друштвене игре, окупио педесетак девојчица и дечака, а на рекреативном полигону, постављеном на травнатом фудбалском терену, са тридесеторо деце радила је наставница физичког васпитања Ивана Савић.

Младе је по подне привукло такмичење у спортском обарању руку, популарно крбање, а увече, са исте бине, атрактиван музички програм у ком су прво учешће узели фолклорци културно-уметничких друштава „Ђерђеф“ из Зрењанина, „Ђидо“ из Бечеја“, „Бранко Радичевић“ из Сирига и домаћи „Ђердан“, а после тога целовечерњи концерт популарног „ОК бенда“. Мештане у средњим и поодмаклим годинама највише је привукло такмичење у кувању свињског паприкаша, али су били веома заинтересоваи и за комплетан вечерњи музички програм. Увек атрактивно кулинарско такмичење, окупило је 28 екипа и опојни мирис из котлића допирао је до оближњег центра села, па не чуди што су се ка поменутом спортском центру „сливали“ мештани, али било је кола и из околних насеља. Иако је у суботу било топло, у хладовини вишедеценијских платана није сметала ватра испод котлића. А у њима се крчкао укусни специјалитет, па жирију није било лако да одлучи кога ће прогласити најбољим.

Фото: В.Јанков
Увек атрактивно кулинарско такмичење окупило је 28 екипа и опојни мирис из котлића допирао је до оближњег центра села

- Три првопласирана специјалитета скували су наши Бачкоградиштаци. Епитет победника понело је Удружење жена са куварицом Маријом Киш у главној улози. Друго место освојила је Печењара „Новаковић“, а кувар је био је Слађан Новаковић, док је треће место припало екипи „Гера и другови“ са првим куваром Шандором Нађом. Све три екипе награђене су горионицима за бутан и котлићима различите запремине- рекла је секретарка МЗ Бачко Градиште Емина Брањеварац. -Када је реч о кулинарству, донирана су нам по два прасета и јагњета, које је Печењара „Новаковић“ испекла на ражњу, али месо није било за продају, већ су заинтересовани давали прилог у постављену кутију и сав прикуљени новац, укупно 53.000 динара, намењен је лечењу тринаестогодишњег Алексе Продановића, који је пре пар месеци страдао у саобраћајној несрећи на путу од Бачког Градишта ка Бисерном острву и још је у болници.

Фото: В.Јанков

Имена победника „ОПЕН Бачко Градиште 2021.“

Имена победника у свим категоријама „ОПЕН Бачко Градиште 2021.“ – аматерска конкуренција жене: Сандра Матић (лева рука) и Софија Цвијовић (десна рука). Мушкарци – до 80 кг Марјан Матић (обе руке), до 90 кг Јован Радојевић (обе руке), до 100 кг Јован Живков Андричин (обе руке), преко 100кг Душан Петрић (лева) и Александар Шијачић (десна).У профи категорији победници су освајали прва места у конкурецији обе руке и то до 80 кг Никола Пецић, до 90 кг Дамир Анђелковић, до 100 кг Немања Весић и преко 100 кг Иван Тута Веселић


И док су времешни мештани уживали у укусу паприкаша и хладном пиву, млађима је у центру пажње било такмичење у спортском обарању руку. Захваљујући партнерству с новосадским клубом „Витез“ и ангажману њиховог члана Јована Живкова Андричина, такмичење у популарном крбању окупило је 43 такмичара у аматерској конкуренцији жена и мушкараца и професионалној категорији. Стигли су момци из Београда, Ваљева, Каћа, Крагујевца, Новог Сада, Шапца,из Републике Српске, па је све попримили интернационални карактер. Посебну пажњу привукло је присуство апсолутног шампиона Србије са априлског првенства у Убу Ваљевца Ивана Туте Веселића (28), који је оправдао реноме и на „Опен Бачко Градиште 2021“, јер је био апсолутни победник у профи категорији преко 110 килограма десне и леве руке.

- Од 2011. године сам почео озбиљно да се бавим овим спортом, а последњи пет година сам међу најбољима у Србији. Учествовао сам и на бројним међународним такмичењима. На Светском купу у Загребу био сам други, а на европским и светским шампионатима сам се пласирао између 13. и 16. места. Радује ме што су, после озбиљне епидемиолошке ситуације, на све стране почела да се одржавају такмичења у нашем спорту. Била је жестока конкуренције у Бачком Градишту и радујем се победи- рекао нам је Иван Тута Веселић.  

В. Јанков

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести