Нова улога лепог старог здања у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Зграда зрењанинског предузећа „Медивет”, у Улици Николе Пашића, ускоро би могла да добије нову намену, сазнаје „Дневник“- ово здање, старо више од једног века, требало би да постане стамбено – пословни објекат.
с
Фото: Приватна архива

Први корак ка томе је организовање јавне презентације урбанистичког пројекта, која ће се одржати од 2. до 9. јула. Урбанистички пројекат је, с обзиром на то да је у питању објекат који се налази у режиму претходне заштите, урађен у Јавном предузећу за урбанизам.

Зграда, иначе, датира из 1912. године, а пројектовао ју је чувени архитекта из Будимпеште Ференц Часар. Наменски је грађена као школа за Оповачку четврт. Након изградње школе „Жарко Зрењанин”, припала је предузећу „Медивет”.

Зграду је, средином осамдесетих година 20. века, од града купила фирма „Медивет“. За њене потребе реновирање је трајало од 1989. до 1992. године. Од 2005. године зграда је у приватним рукама. Без намене и садржаја стоји и данас, само су 2018. изведени радови на санацији крова.

Пројекат за претварање зграде „Медивета” у стамбено – пословни објекат прати све услове које је издао Завод за заштиту споменика културе Зрењанин.

Унутра има 2.500 квадрата корисног простора, а испред се налази велики паркинг.       

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести