Ново возило за превоз пацијената на дијализу у Тителу

ТИТЕЛ: Дом здравља Тител, који чине здравствене станице у Тителу и Шајкашу и амбуланте у Мошорину, Локу, Вилову и Гардиновцима, добио је ново возило за превоз пацијената за дијализу.
д
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о донацији Покрајинске владе, која је набавила 32 санитетска возила за домове здравља у Војводини у укупној вредности од 100 милиона динара.

Према речима в.д. директора Дома здравља Тител др Миодрага Јанковића, ново возило ће помоћи, како пацијентима, тако и функционисању саме здравствене установе.

- До сада смо имали једно возило за превоз пацијената на дијализу, али је оно било прилично старо, са пола милиона пређених километара, исхабано и склоно кваровима, те нам ова донација Покрајинске владе много значи. Ново возило ће нас растеретити, јер за превоз дијализних пацијената нећемо користити санитетско возило, већ наменско возило које смо добили, а санитет ће бити на располагању за хитне интервенције – рекао је Јанковић и подсетио да осам пацијената сваког дана, од понедељка до суботе иде на дијализу, свако у свом термину. Њима ће ново, удобно возило олакшати тај пут и одлазак на терапију.

Здравствене станице у Тителу и Шајкашу, поред опште медицине имају и специјалисте – педијатра и гинеколога.  Дом здравља  је марта ове године на покрајинском конкурсу добио и дигитализован РТГ апарат, а од новембра прошле године има и стално запосленог радиолога.


Мање лекара у селима

Рад амбуланти у Вилову, Локу и Гардиновцима је због повлачења одређеног броја лекара у Ковид амбуланту у Тителу морао бити ограничен.

- Амбуланта у Мошорину ради у једној смени, у Шајкашу у две, док у Тителу имамо двадесетчетворочасовни рад, обезбеђено дежурство за хитну помоћ и лекара који је задужен за њу. У осталим местима наше општине радимо у складу са капацитетом, јер смо одређен број лекара повукли у Ковид амбуланту, у којој имамо три тима лекара и техничара који се смењују, њено радно време организујемо према дописима Министарства здравља, па тако она тренутно ради од 7.00 до 22 часа – каже в.д. директор и додаје да грађани општине Тител могу сваког дана да се вакцинишу у вакциналном пункту у амбуланти у Шајкашу.


- Годинама уназад радиолог је долазио једном недељно, а од прошле године смо са новим апаратом и сталним присуством запосленог радиолога подигли РТГ дијагностику на виши ниво. Трудимо се да свима обезбедимо здравствену заштиту. Иако имамо проблема око мањих амбуланти, трудимо се да одређен број дана у седмици лекар буде на располагању и тамо, како би свима обезбедили здравствену заштиту. Ковид нас је прилично пореметио, али смо рад организовали тако да здравствена заштита функционише – наводи Јанковић.

Према речима др Јанковића, поред планиране замене система грејања и преласка на грејање на гас, Дом здравља Тител ће наставити са учествовањем на свим конкурсима, како би остварио своје планове који се тичу професионалног развоја и набавке друге опреме за дијагностику, са којом би све потребе дијагностике могле да се обаве у тителском Дому здравља. Како кажу запослени у овој здравственој установи, то би им много олакшало посао, а  било би значајно и за све грађане тителске општине.

Текст и фото: Срђан Кнежевић

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести