Оџачка библиотека Књиге због короне „бункерише“ књиге на 72 сата

ОЏАЦИ: Директорка Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ у Оyацима Биљана Златковић каже да је установа ове године, упркос пандемији, радила заиста добро. То важи за главни објекат у Оџацима али и огранке по селима.
1
Фото: Биљана Златковић

- Био је период када нисмо радили одлуком државе, као и остале установе нашег типа, да би након тога, отворили врата придржавајући се свих мера које је Министарство културе донело. Радимо свакодневно дезинфекцију подова и полица, имамо три кутије за одлагање књига, које интерно зовемо бункерима, где књиге одлажемо на 72 сата, како не би дошло до ситуације преласка из руке у руку- каже Златковић. –Водимо се препоруком Лекарске коморе која је саветовала да уколико се вирус нашао на папиру, задржаће се 48 сати, најдуже 72, те из страха да неког не доведемо у лошу ситуацију, одлучили смо се да књиге одлажемо у кутије на 72 сата.

Читалаца имају више него икад, за шта постоје реални разлози, смањење дружења и излазака ван куће, због целокупне ситуације, те страха, чувања, одговорности.

- Оно што је другачије је да имамо просторију у коју обично примамо две особе, а остали могу да сачекају да им не би било хладно, али не дозвољава се улазак превише људи у библиотеку. Између читалаца и нас налази се плексиглас, који треба да чува њих од нас, и нас од њих- каже Биљана Златковић и додаје да се на уласку у библиотеку мери и температура, а разлика је још у односу на период пре коронавируса, што нема залажења у фонд.

Фото: Налазиште. Доња Брањевина

Налази најбоља препорука

Од Министарства културе оyачка установа и Градски музеј Сомбор добили су средства за пројекат којим су после 20 година настављена истраживања на чувеном локалитету Доња Брањевина, где је својевремено пронађен сензационални налаз Црвенокосе богиње. Место истраживања је раскрчено и сређено захваљујући оyачким комуналцима.

Да се ради о насељу из раног неолита, потврдило се већ након другог, трећег дана ископавања, што је све усрећило.

-Нађена је кућа и само да смо то пронашли и потврдили важност локалитета, били бисмо пресрећни. Међутим, десило се да је пројекат проширен и нађен скелет. Одмах су на лице места дошли форензичари, археолози, стручњаци за заштиту споменика, медицинари, али скелет је из потпуно другог периода у односу на кућу- каже Биљана Златковић. - Већ сама потврда да на истом локалитету у једном истраживању, имамо два периода, одлична је препорука за наставак радова идућих сезона.


То мало отежава рад библиотекарима и квари навику оним читаоцима који воле сами да погледају и изаберу књигу.

- Колегинице су заиста стрпљиве и спремне да и по десет пута донесу, спусте књигу коју неко тражи, прегледа, па врати, а затим је склонимо у бункер. Све ћемо учинити зарад тога да сви остану задовољни, а најпре здрави- каже директорка.

У оквиру ове установе налази се и Музејска јединица, у којој није смањен проток људи, што представља мало већи проблем, али је све у стаклу, витрине се свакодневно чисте, као и подови, а дезобаријере су свуда постављене.

- И у музеју гледамо да буде највише четири посетиоца истовремено. Ове године смо све манифестације успели да спроведемо до краја, које смо планирали и сви смо срећни због тога, како колеге, тако и локална самоуправа која нам је оснивач, прати наш рад и пружа нам велику подршку- каже Златковић. –Ниједна манифестација није изостала и све што је било у нашем календару, урађено је, па и више од тога, али имали смо и финансијску подршку Министарства културе, те Покрајинског секретеријата за културу и информисање, као и локалне самоуправе. Можемо да кажемо да је за библиотеку ово била једна чудна година, свима је јасно зашто, али за нас је била финансијски добра, што можда звучи потпуно другачије од онога што је очекивано.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести